x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constituţională a decis: Doar pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor plăti CAS

Curtea Constituţională a decis: Doar pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor plăti CAS

17 Apr 2012   •   12:05
Curtea Constituţională a decis: Doar pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor plăti CAS

UPDATE 15:50

Casa Nationala de Pensii: recalcularea pensiilor in functie de contributia de sanatate se face automat, nu e nevoie de cereri ale pensionarilor

Casa Nationala de Pensii face urmatoarele precizari legate de decizia CC:

'In urma ridicarii unor exceptii de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Curtea Constitutionala s-a pronuntat, in data de 13 martie 2012, prin doua decizii. Conform comunicatului de presa din data de 14 martie a.c., Curtea Constitutionala a constatat ca “ dispozitiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.'

In conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

In acest sens s-a pronuntat Curtea si in Decizia nr.223/13 martie 2012, prin care a constatat ca' deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.'

Trebuie retinut, insa, ca pana la aceasta data, deciziile Curtii Constitutionale – aflate in discutie – nu au fost publicate in Monitorul Oficial.

Avand in vedere avalansa de cereri prin care pensionarii solicita incetarea retinerii contributiei de asigurari sociale de sanatate si restituirea sumelor retinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 pana la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preturilor de consum, tinand seama de precizarile de mai sus, precum si de faptul ca noua modalitate de calcul al acestor contributii se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii din categoria avuta in vedere, precizam ca nu este nevoie de depunerea unor cereri.

Dupa publicarea, in Monitorul Oficial, a deciziilor Curtii Constitutionale, CNPP va proceda la punerea in aplicare a dispozitiilor acestora'.

Pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plati contributia la asigurarile de sanatate de 5,5% pe intreaga pensie, ci doar pe diferenta de bani care depaseste plafonul minim. Astfel, autoritatile vor fi nevoite sa modifice modul de calcul pentru pensii.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei", se arata in motivarea CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

CITESTE AICI COMUNICATUL CCR

×