Curtea Constitutionala a amanat pentru 18 ianuarie discutiile privind contestatia depusa de Opozitie privind Legea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare. Guvernul si-a asumat raspunderea pentru comasarea alegerilor din 2012 pe 15 decembrie 2011.
Uniunea Social Liberala a contestat la scurt timp dupa ce Parlamentul a respins o motiune de cenzura a Opozitiei pe aceasta tema. "USL avertizeaza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani. USL va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al PSD pe 22 decembrie.
USL solicita prin aceasta sesizare adresata CCR sa se constate "neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali".
Reprezentantii USL considera ca actul normativ "dispunand cu privire la comasarea alegerilor stabileste in realitate si o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor alesilor locali, aflati in prezent in functie, de vreme ce acestia si-au dobandit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc in iunie 2008". (V.M.)