Curtea Supremă de Justiţie a Ungariei, Kuria, a admis că prima şi a doua instanţă au greşit la încadrarea faptelor şi dictarea pedepselor în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Raffael Sandor şi Ivan Sztojka. Din această cauză a fost nevoie de modificarea verdictului dictat de Curtea de Apel Gyor. Practic, asta înseamnă încă 5 ani de închisoare pe Sztojka. În condiţiile în care preşedintele completului de judecată din cadrul Curţii Supreme a stabilit că uciderea lui Marian Cozma nu a fost ceva spontan, ci o acţiune premeditată, pedeapsa lui R.Sandor nu a fost modificată (???). „În timp ce Cozma zăcea pe jos, înjunghiat în inimă, inculpaţii au continuat să îl lovească cu picioarele. Nu au dat dovadă de milă. Pentru ei conta doar ca Marian să moară”, a punctat judecătorul Curţii Supreme, Konya Istvan. Deşi toate cele trei instanţe însărcinate să facă lumină în acest caz, Judecătoria Veszprem, Curtea de Apel Gyor, Curtea Supremă de Justiţie, au căzut de acord în privinţa evenimentelor din acea dimineaţă tragică de 8 februarie 2009, au luat naştere trei sentinţe diferite. În cadrul conferinţei de presă care a urmat pronunţării sentinţei, purtătorul de cuvânt al Curţii Supreme (Kuria), Meszar Roza, a încercat să explice pentru presa ungară de ce instanţa supremă a evitat să dicteze o pedeapsă mai aspră.
-Fără închisoare pe viaţă pentru nici unul dintre inculpaţi…
Meszar Roza: O condamnare la închisoare pe viaţă nu se poate dicta pentru o „simplă” crimă. Dacă un inculpat ar fi fost ucis mai multe persoane sau ar fi încercat să ucidă şi faptele ar fi fost încadrate corespunzător, atunci s-ar fi putut naşte un asemenea verdict.
- Atunci de ce Raffael şi Nemeth au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă la Veszprem?
Meszar Roza: Judecătoria a încadrat faptele în categoria multiplă tentativă de omor, deoarece pe lângă uciderea lui Cozma, înjunghierea lui Pesic a fost încadrată tot la tentativă de omor.
- Tentativa de a ucide două persoane nu e egala cu multipla tentativă de omor?
Meszar Roza: Conform Kuria (Curtea Supremă), Judecătoria Veszprem a greşit. Faptele puteau fi încadrate la multiplă tentativă de omor doar dacă erau comise de aceeaşi persoană. Însă Cozma a fost înjunghiat de R.Sandor, în timp ce Pesic de N.Gyozo.
-Cum de Ivan Sztojka a primit trei pedepse diferite, 20 de ani, apoi 8 ani, în final 13 ani?
Meszar Roza: Curtea de Apel Gyor a greşit grav în cazul lui Ivan Sztojka. Ei au ajuns la concluzia că Sztojka nu a participat la crimă, pe baza declaraţiilor sale că şi-a alertat prietenii din discotecă şi că ulterior a dezaprobat gestul lui R.Sandor. Curtea Supremă a ajuns la concluzia că el a chemat întăriri şi 13 persoane l-au urmat în stradă ca să împiedice fuga handbaliştilor. Fără ajutorul lui Sztojka, Raffael nu ar fi reuşit să îl înjunghie pe Cozma. Ivan Sztojka a fost cel care a distras atenţia handbalistului şi astfel a devenit complice la crimă. Un rol determinant în verdictul final l-a avut faptul că, deşi Cozma zăcea fără suflare pe stradă, el a continuat să îl lovească cu piciorul.
-Dacă prima instanţă l-a condamnat la 20 de ani, acum de ce doar 13?
Meszar Roza: Sentinţa lui Sztojka trebuie să fie proporţională cu cea a celorlalţi făptaşi. Dacă Nemeth şi Raffael au primit câte 18 ani, era logic că Sztojka nu putea primi la fel, în condiţiile în care primii doi au comis fapta, iar cel din urmă a fost doar complice, plus că fapta lui Sztojka se încadrează într-o pedeapsă între 5 şi 15 ani. Domnul judecător Konya a atras atenţia că s-a greşit şi în cazul lui R.Sandor, însă
Kuria n-a mai putut să corecteze greşeala.
-Dacă R.Sandor a comis fapte mai grave decât cele pentru care a fost condamnat definitiv, de ce Kuria nu a schimbat sentinţa?
Meszar Roza: Nu există cadru legal. Curtea de Apel a greşit când l-a tras la răspundere pe Raffael doar pentru uciderea lui Cozma si nu l-a găsit vinovat de tentativă de omor asupra lui Ivan Pesic şi vătămare corporală gravă în cazul lui Zarko Sesum. Curtea Supremă poate să intervină doar în cazul unei sentinţe definitive dacă atât încadrarea faptelor cât şi sentinţa dictată sunt eronate. Raffael a primit 18 ani, dar, chiar şi cu încadrare corectă, pedeapsa maximă era de 20 de ani, deci nu s-a comis o abatere considerabilă, astfel că sentinţa dictată e corectă. De aceea, Kuria nu s-a atins de sentinţa lui R.Sandor, însă în cazul lui Sztojka atât încadrarea cât şi sentinţa contraveneau legii, astfel că i s-a mărit pedeapsa la 13 ani. Repet, nu se putea dicta pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru faptele comise de nici unul dintre inculpaţi. Din punct de vedere legal, cazul Cozma este încheiat”.
Nemeth Gyozo recunoaşte intenţia de a înjunghia
Deşi nu a fost afectat de decizia Curţii Supreme, Nemeth Gyozo a declarat că este dezamăgit de numărul de ani pe care îl va petrece după gratii. „Curtea de Apel Gyor a dovedit că există justiţie apolitică în Ungaria. Judecătoria Veszprem nu a căutat dreptatea, intenţia ei a fost doar să ne condamne la închisoare pe viaţă. Voi sta mulţi ani după gratii, dar pe nedrept. Pedeapsa este mult prea mare, în condiţiile în care nu am omorât pe nimeni. Eu l-am atacat doar pe Pesic. Cuţitul a ajuns într-un moment de haos în mâinile mele. Cât timp a durat altercaţia eu nu m-am gândit la folosirea cuţitul. Când mi-am văzut colegul pe jos cu capul plin de sânge, auzeam strigate că a fost ucis cineva, m-am speriat, am scos cuţitul şi am lovit primul om din preajma mea. Cuţitul l-am aruncat la locul faptei. Am trăit un an cu gândul că îmi voi petrece restul zilelor în închisoare, însă mai grav este faptul că toată lumea mă numeşte criminal, ucigaşul lui Cozma. Kuria a admis sentinţa Curţii de Apel Gyor prin care nu am nici un fel de legătură cu moartea lui Cozma. În urmă cu câţiva ani, doi bărbaţi m-au înjunghiat în zona inimii. Au primit cinci ani cu suspendare pentru vătămare corporală gravă, fiindcă nu a fost un caz de interes public şi nu s-au obosit să ancheteze detaliat. Pentru o faptă similară eu trebuie să stau 18 ani în închisoare, doar fiindcă victima a fost un handbalist. Am fost convins că Kuria nu va schimba sentinţă şi va accepta decizia de la Gyor”, a precizat N.Gyozo.
5 milioane de forinţi, despăgubiri pentru Sztojka
Ivan Sztojka şi fratele său vor primi o despăgubire de 5 milioane de forinţi din partea statului ungar, asta a decis, marţi seara, o instanţă din Budapesta. Judecătorul a stabilit că fraţii Sztojka au fost reţinuţi pe nedrept, timp de mai multe luni, pentru o crimă din 2007 pe care nu au comis-o. Avocatul Helmeczy Laszlo a solicitat ca suma să fie transferată direct în contul familiei Cozma, care solicită despăgubiri totale de 580 de milioane de forinţi.
Decizia Curţii Supreme a dat peste cap calculele lui Ivan Szojka a cărui eliberare s-a prelungit cu încă 5 ani. „Nu pot să înţeleg de ce ne urăşte lumea atât de tare. Eu nu sunt criminal. Nu am ucis pe nimeni, dar de peste 39 de luni oamenii mă numesc ucigaşul lui Cozma. Singura mea vină e că am fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Nu înţeleg de ce eu, Gyozo şi cu R.Sandor suntem duşmanii Ungariei. Au avut loc crime monstruoase despre care nu se vorbeşte şi scrie cât s-a făcut despre acest caz, deşi vorbim de o urmare tragică a unei altercaţii obişnuite dintr-o discotecă. Legea nu face diferenţa dintr-un handbalist de clasă mondială şi un cerşetor de pe stradă. Toţi oamenii trebuie să fie egali în faţa legii. Doar fiindcă a murit Cozma trebuie să stăm de 10 ori mai mult în închisoare? Începusem deja să mă gândesc la momentul eliberării mele. Calculam perioada rămasă, mai puţin de 5 ani. Acum Curtea Supremă mi-a adăugat încă 5 ani. Pentru ce?”, se întreabă Ivan Sztojka. Zece ani îi rămân dispoziţie să găsească răspunsul la această întrebare.