x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DÂMBOVIŢA CENTER / Un proiect controversat

DÂMBOVIŢA CENTER / Un proiect controversat

de Monica Andrei Capatos    |    17 Feb 2009   •   00:00
DÂMBOVIŢA CENTER / Un proiect controversat

Mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat ieri faţă de proiectul "Dâmboviţa Center", mitingul organizat fiind pe traseul Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Primăria Capitalei.



Trei blocuri-turn, un mall, clădiri de birouri, o roată panoramică, asemănătoare celei din Londra, fântâni arteziene, toate acestea sunt cuprinse în Planul Urbanistic Zonal, aflat acum în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Cei care au mărşăluit pe străzile Capitalei nu sunt de acord cu modernizarea zonei pe motiv că proiectul "Dâmboviţa Center" va paraliza traficul, şi va produce, prin dizlocarea pânzei freatice, inundarea subsolurilor imobilelor din imediata vecinătate.

"Acest proiect nu trebuia să existe dat fiind faptul că pe cele nouă hectare de teren a fost cândva o bază sportivă, un hipodrom şi terenuri de tenis, 800 de copaci fiind tăiaţi peste noapte.

Din acest motiv, zona este clasificată urbanistic drept spaţiu verde, mai exact V1. În orice ţară civilizată, un mall nu este pus la 500 de metri de alt mall, şi în nici un caz în centrul Capitalei", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.

AVIZE PESTE AVIZE

Ecologiştii s-au oprit preţ de câteva minute în faţa Primăriei Capitalei, mesajele scrise pe bannere fiind: "Bucureştiul nu-i decât moşie de împrumut", "Centru cultural, nu bâlci comercial", "Vrem copaci în libertate, nu mall-uri sofisticate".

Arhitectul-şef al Bucureştiului, Gheorghe Pătraşcu, ne-a declarat pe acest subiect că "Dâmboviţa Center" are toate avizele obţinute, înclusiv de la Agenţia de Mediu. "S-a făcut un studiu de trafic şi s-a depistat doar o zonă cu probleme, pe Constantin Noica, însă va fi găsită până la urmă o soluţie. Le-am mai solicitat să mărească spaţiile publice între Splaiul Independenţei şi Calea Plevnei, să facă o legătură pietonală", ne-a spus arhitectul-şef. În prima şedinţă a Consiliului General, "Dâmboviţa Center" va fi discutat de aleşi locali. Ecologiştii se vor întâlni astăzi şi cu membrii Comisiilor de Urbanism, Patrimoniu şi Juridice ale Consiliului General al Capitalei, obiectul discuţiei fiind opt din cele 18 proiecte de hotărâri care decurg din Pactul pentru Bucureşti care au fost propuse spre aprobare municipalităţii. Acestea se referă la realizarea strategiei de dezvoltare a oraşului, amplasarea centrelor comerciale, protecţia monumentelor şi a clădirilor din zonele protejate, spaţiile de parcare din construcţiile noi.

×
Subiecte în articol: observator