Sindicaliştii de la CNS "Cartel Alfa" au început joi protestele în faţa Guvernului. Aproximativ 1.000 de sindicalişti din asistenţă socială, educaţie şi sănătate le-au transmis "omagiile" celor aflaţi în clădirea Guvernului, printre cele mai frecvent scandate fiind îndemnul patriotic "De-mi-si-a!".
"Vreau să le reamintim guvernanţilor că, dacă ei vor să trăiască, şi noi trebuie să trăim, dar dacă noi trebuie să murim, atunci vom muri cu ei de gât. Le aducem aminte că statul este al cetăţenilor, şi nu al unui grup de hoţi. Acelaşi lucru le reamintim şi parlamentarilor. Vom continua lupta noastră sindicală până la atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus. Suntem aici şi vom rămâne aici, pentru că vom intra într-un război de lungă durată cu acest Guvern. Ei fac împrumuturi şi cheltuiesc sume pe care să le plătim noi, dar care nu le investesc în favoarea noastră", a strigat de la tribună Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa".
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a invitat pe reprezentanţii CNS "Cartel-Alfa" la discuţii, la sediul ministerului, discuţii la care Bogdan Hossu nu a dorit să participe, delegându-i pe şefii de federaţii pentru întâlnirea cu ministrul.
"Am prezentat domnului ministru solicitările noastre. Am spus că, dacă Executivul nu va veni cu soluţii clare la ceea ce am solicitat, singura noastră revendicare va fi schimbarea Guvernului", a declarat Liviu Apostoiu, vicepreşedinte CNS "Cartel Alfa", după discuţiile de la Ministerul Muncii. Sindicaliştii cer un salariu minim de 750 de lei, revenirea la salariile din 2009, stoparea disponibilizărilor, deblocarea posturilor din sistemul bugetar şi păstrarea prevederilor din Codul muncii care-i apără pe salariaţi de posibilele abuzuri din partea angajatorilor şi, mai ales, de concedierile colective abuzive.
"Nu poate fi vorba despre o masă a negocierilor. Am cerut revenirea la salariile din vara aceasta, când am fost decapitaţi cu 25%. Pe noi ne nemulţumeşte modul în care încearcă Guvernul să încropească o creştere, pentru unii iluzorie, de 1%, pentru alţii ceva mai substanţială, de 20%-24%, pentru că astfel s-ar crea şi probleme, s-ar îngrămădi salariile mai mici peste cele mai mari. Nu este o treabă făcută cu cap şi cu coadă. Domnul Botiş se pare că a înţeles aceste lucruri, pentru că a arătat bunăvoinţă, dar nu ştim dacă are şi putinţă", a declarat Anton Hadăr, liderul federaţiei din învăţământul superior "Alma Mater". El a mai ridicat problema blocării posturilor din educaţie, şi mai ales din învăţământul superior, pe cea a proiectelor europene, spunând că nu mai puţin de 49 de proiecte sunt acum blocate la Ministerul Educaţiei, şi pe cea a acordării sporurilor de doctorat.
"Vom fi prezenţi la minister în fiecare zi şi vom discuta de câte ori sindicatele ne vor cere acest lucru. Se vor găsi până la urmă anumite soluţii, dar nu aş vrea să intrăm în detalii, pentru că astăzi am discutat câteva lucruri şi vom da un comunicat", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, în urma discuţiei cu sindicaliştii.
În privinţa nevoii de acţiune unitară a confederaţiilor sindicale, liderul "Cartel Alfa" este foarte optimist, interpretând conflictul drept avantaj în lupta cu Executivul. "Important este faptul că timp de zece zile confederaţiile sindicale au reuşit să ţină în priză, cu acţiuni de stradă, Guvernul. Este o ţintă, pentru că la ora actuală Guvernul răspunde prea puţin unei manifestaţii punctuale de o zi şi este mult mai puţin disponibil unui dialog social structurat şi responsabil", a declarat Bogdan Hossu în timpul manifestaţiei din Piaţa Victoriei. El mai susţinut că cele cinci confederaţii sindicale sunt pregătite de săptămâna viitoare pentru alte modalităţi de acţiune, trecând peste conflictele de până acum. Liderii "Cartel Alfa" au anunţat că astăzi ar trebui să ajungă în Piaţa Victoriei aproximativ 7.000 de sindicalişti, atât din sectorul bugetar, cât şi din mediul privat. "Primii vor ajunge în Piaţă poliţiştii, de la ora 10:00, apoi vor veni şi celelalte federaţii", a spus Liviu Apostoiu.
La mitingul din Piaţa Victoriei participă astăzi sindicalişti din sectorul economic, poliţie şi penitenciare, iar luni vor veni cei din administraţie şi chimie.
Citește pe Antena3.ro