x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dacă oferta Chevron de fracturare hidraulică este atât de bună, de ce atâta secretomanie? (analist)

Dacă oferta Chevron de fracturare hidraulică este atât de bună, de ce atâta secretomanie? (analist)

de Agerpres    |    13 Apr 2012   •   13:17
Dacă oferta Chevron de fracturare hidraulică este atât de bună, de ce atâta secretomanie? (analist)

Cea mai recenta intrare la ''loteria'' autarhiei energetice este Romania, care a incheiat un parteneriat cu gigantul energetic american Chevron pentru a dezvolta o alternativa autohtona la importurile de gaze naturale din Rusia. Daca procesul fracturarii hidraulice este un potential avantaj pentru Romania, de ce aceasta secretomanie privind acordurile incheiate, se intreaba analistul analistul John Daly intr-un articol publicat de site-ul on line pe probleme energetice de prima marime, Oil Price, in editia de joi.

Fracturarea hidraulica a depozitelor subterane de gaze naturale pare a fi o mana cereasca pentru tarile lipsite de energie, in special cele din Europa Centrala si de Est, care si-au vazut independenta energetica stirbita de dependenta de importurile din Federatia Rusa.

Pe langa problemele legate de securitatea nationala, importurile din Rusia, oferite de Gazprom, monopolul gazelor naturale rusesti, sunt tot mai scumpe, in contextul in care compania coreleaza in mod regulat preturile sale de piata mondiala.

In consecinta, se iau in calcul toate alternativele, de la intentia statelor baltice de a construi terminale de gaze natural lichefiate si pana la exploatarea resurselor de gaze autohtone.

In absenta unor depozite 'traditionale' de gaze naturale afiliate rezervelor de petrol, multe state est-europene se orienteaza spre 'fracturarea hidraulica' drept cale de a se sustrage dependentei de importuri din Rusia.

Polonia si Bulgaria au in vedere acest proces, iar cea mai recenta intrare la ''loteria'' autarhiei energetice, Romania, a incheiat un parteneriat cu gigantul energetic american Chevron pentru a dezvolta o alternativa autohtona de gaze naturale la importurile din Federatia Rusa. Prea frumos sa fie adevarat, nu?, se intreaba analistul. Dupa cat se pare, anumite aspecte ale acordului raman secrete, ceea ce duce la un contratimp public ''indecent'' intre compania Chevron si Bucuresti, este de parere semnatarul articolului.

Asumandu-si dreptul moral de a interveni, Country Manager-ul Tom Holst de la Chevron a declarat unui canal de televiziune privat romanesc ca decizia de a pastra secretul cu privire la acordurile guvernului roman cu Chevron pentru situri din Dobrogea a fost una guvernamentala.

Holst a intonat ''cu sfintenie'', potrivit lui Daly: 'Chevron are o licenta de explorare pentru zona Barlad (nord-est de Bucuresti), iar guvernul ne-a oferit in urma cu doua saptamani trei licente de explorare in regiunea Dobrogea (sud-estul Romaniei). Decizia de a pastra secretul cu privire la acordurile pentru siturile dobrogene a apartinut guvernului roman, a fost o decizie a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), nu noi am fost cei care am cerut acest lucru. Respectam legislatia din Romania si decizia ANRM'.

In cauza sunt trei acorduri de energie pe care guvernul roman le-a aprobat recent pentru explorare, dezvoltare si foraj in perimetrele EX-18 de la Vama Veche, EX-19 de la Adamclisi si EX-17 de la Costinesti, in situri din Dobrogea, pentru filiala romaneasca a Chevron, care au venit la lumina atunci cand au fost publicate in Monitorul Oficial la 20 martie.

Platforma Civica din Romania, o organizatie neguvernamentala, a pornit imediat contraofensiva. Nicolae Rotaru, membru al Platformei Civice, a declarat ca 'problema forajului de gaze de sist prin fracturare hidraulica este de cea mai mare importanta pentru intreaga tara'... Este periculos pentru viata umana. Am examinat contractul Chevron si am intalnit o secretomanie suspecta la toate nivelurile. Vrem sa se elaboreze o lege care sa reglementeze forajul pentru sisturi bituminoase de gaze in Romania'.

Semnatarul analizei aminteste ca presa din Romania s-a intrebat daca acest lucru va realiza independenta energetica pentru romani, observand, la randul ei, dispozitiile secrete ale contractului, in pofida declaratiilor recente ale presedintelui roman si unor oficiali ai coalitiei de guvernamant ca niciun contract cu prevederi secrete nu ar trebui acceptat iar cele existente ar trebui declasificate. Potrivit presei, liderii politici ar actiona in spatele scenei, ca si cum ar avea ceva de ascuns si ar fi ceva ''extrem de murdar''.
Presa a mai relevat ca Chevron va exploata sisturile de gaz intr-o zona uriasa, ce include regiunea din jurul orasului Barlad, localitati renumite turistic, arheologic si cultural, cum ar fi Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Totodata, a apreciat ca metoda folosita, fracturarea hidraulica, este una veche, considerata tot mai discutabila de catre ecologisti, presupunand explozii subterane ce au drept rezultat contaminarea apei, un proces ireversibil - aminteste analistul argumentele presei.

Opozitia fata de fracturarea hidraulica s-a construit de ceva timp in Romania. John Daly se intreaba cine are dreptate? Corporatiile energetice multinationale, care prefera sa nu lucreze in lumina reflectoarelor publicitatii, guvernele tarilor care duc lipsa de energie si care doresc autonomie, sau activistii care se opun unor proceduri periculoase pentru mediu?

Daca fracturarea este un potential avantaj pentru Romania, de ce aceasta secretomanie? Oare autoritatile de la Bucuresti sau Chevron vor lumina populatia? Asa cum se spune in cafenele din Bucuresti: 'Nu contati pe asta', scrie in final Daly

×