x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ''Dai o suta de << romani >> pe un bou?'' Cum s-a renuntat la denumirea monedei lui Cuza

''Dai o suta de << romani >> pe un bou?'' Cum s-a renuntat la denumirea monedei lui Cuza

de Dan Constantin    |    20 Mai 2015   •   12:37
''Dai o suta de &lt;&lt; romani &gt;&gt; pe un bou?'' Cum s-a renuntat la denumirea monedei lui Cuza

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dorit in 1859 sa bata moneda, ca un semn de independenta a Principatelor Unite. Proiectata moneda a fost denumita ''Roman'', preluand numele dupa modelul Frantei care avea ca baza a sistemului monetar francul.

Turcia s-a opus insa vehement proiectului demarat de Cuza.Discutiile privind denumirea monedei nationale au fost transate de Ion Heliade Radulescu intr-o maniera satirica.

Se exclude denumirea dintr-o logica a limbii. Cum e sa spui '' am dat o suta de romani pe un bou'' a fost argumentul lui Heliade.Tot el a propus denumirea de ''romanat'' .

Proiectul a cazut insa si a fost reluat dupa venirea lui Carol I. El bate prima moneda cu denumirea de leu in 1867. Banca Nationala pastreaza doua monede de aur din prima emisiune de 200 care au fost batute in 1867.

Monetaria Statului a fost infiintata in 1870.

Cladirea Monetariei a fost ridicata pe actualul amplasament al Muzeului Taranului Roman, doar strada pastrand acum denumirea de 'Monetariei''.

Intr-o adunare aniversara consacrata implinirii a 145 de ani de la infiiintarea prin decretul lui Carol I a acestei institutii nationale a fost lansata la BNR o emisiune numismatica si un produs filatelic.

Monetaria este in prezent o regie autonoma sub autoritatea Bancii Nationale a Romaniei. 


×
Subiecte în articol: alexandru ioan cuza