Populaţia României a scăzut la puţin peste 20 de milioane, ca urmare a imigraţiei românilor la muncă în Occident şi a scăderii natalităţii în ţară, screi Daily Mail.
Datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică, privind recensământul din 201, indică faptul că populaţia României a scăzut cu aproximativ 1.550.000 de persoane faţă de recensământul din 2002.
România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, ceea ce a condus la o creştere a imigraţiei spre ţările UE, susţine Daily Mail, potrivit Agerpres. La momentul căderii comunismului, în 1989, România avea o populaţie de 23 de milioane de persoane, una dintre cele mai mari din Europa de Est.
Cu toate acestea, România are o rată a natalităţii în scădere, o populaţie îmbătrânită, asemenea unei mari părţi a Europei, şi milioane de oameni plecaţi la muncă în Occident, scrie sursa citată.
România are în prezent 1,23 de milioane de etnici maghiari şi oficial 620.000 de romi, deşi se crede că numărul acestora din urmă ar fi dublu, deoarece unii romi nu îşi declară etnia din cauza prejudecăţilor larg răspândite. (Potrivit datelor finale furnizate de Institutul Naţional de Statistică, populaţia de etnie maghiară înregistrată la recensământ a fost de 1.227.600 persoane, iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 621.600 persoane - n.red.)
În ultima lună, aminteşte Daily Mail, poliţia şi oficialii de la departamentul pentru imigraţie şi-au mobilizat eforturile pentru a evacua o tabără construită de imigranţii români într-o suburbie plină de verdeaţă din Londra.
Un număr de 68 de imigranţi ilegali, majoritatea români, au fost descoperiţi trăind în colibe construite din deşeuri de lemn şi plastic în mijlocul gunoaielor de pe fostul stadion al FC Hendon.
Doar cinci dintre persoanele care locuiau în tabăra despre care Daily Mail relatase la începutul acestei luni aveau dreptul de a lucra în Marea Britanie. Restul au primit bilete de avion spre România, la un preţ de 50 de lire biletul, din banii contribuabililor. Doar 19 au acceptat oferta, mai scrie Daily Mail.
Potrivit tabloidului britanic, celorlalţi li s-a spus că trebuie să părăsească ţara în termen de 30 de zile, însă au fost lăsaţi liberi să doarmă pe stradă sau în adăposturi. Poliţia ar putea cheltui până la 15.000 de lire pentru a-i găsi pe fiecare, a-i monitoriza, şi a-i trimite în cele din urmă acasă.
Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat recent că Marea Britanie ar trebui să ofere amnistie imigranţilor ilegali. Johnson a precizat că guvernul ar trebui să fie "sincer" în privinţa faptului că, atunci când o persoană se află în Marea Britanie de 15-20 de ani, "autorităţile nu o mai urmăresc de fapt".
Pe de altă parte, premierul David Cameron a respins ideea lui Johnson, avertizând săptămâna trecută că aceasta ar trimite "semnalul îngrozitor" că Marea Britanie nu dă dovadă de o abordare fermă.
Coaliţia, aminteşte publicaţia britanică, a încercat să adopte o linie mai dură în materie de imigraţie, prezentând o serie de măsuri de combatere a turismului pentru ajutoare sociale şi de deportare a imigranţilor ilegali.
"Dacă te uiţi la numărul de oameni care stau aici ilegal şi compari cu numărul celor care ar trebui să fie avioane, vezi că este absolut uimitor de mic", a declarat Johnson la postul de radio LBC. "Dispar în tufişuri, în lumea interlopă şi sunt pierduţi din nou. Acesta este unul din motivele pentru oamenii şi-au pierdut încrederea în sistemul de imigraţie", a adăugat primarul în aceeaşi intervenţie.