x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Diaconescu şi Doru Pârv au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore

Dan Diaconescu şi Doru Pârv au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore

22 Iun 2010   •   00:00
Dan Diaconescu şi Doru Pârv au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, şi realizatorul tv Doru Pârv au fost reţinuţi dimineaţă de procurorii DNA, pentru şantaj şi ameninţare, în legătură cu primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ.



Procurorii au emis pe numele lui Dan Diaconescu şi al lui Doru Pârv ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după ce aceştia au fost audiaţi mai multe ore la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Daniel Fenechiu, avocatul lui Doru Pârv, a declarat ieri dimineaţă că cei doi au fost reţinuţi pentru şantaj, precizând că acest dosar este unul politic.

Avocatul lui Dan Diaconescu, Mihai Rapcea, a declarat pentru Mediafax că ordonanţele de reţinere au fost date în jurul orei 6:00 şi că între Diaconescu şi Pârv nu a mai existat nici o confruntare. Rapcea a arătat că, în opinia clientului său, gestul procurorului Gheorghe Bocşan de a nu mai face nici o confruntare, deşi îl sfătuise pe Dan Diaconescu să rămână la sediul DNA până vine Doru Pârv de la Arad pentru a face acest lucru, a fost unul de rea-credinţă. Avocatul a precizat că din acest motiv apărătorii lui Diaconescu şi Pârv vor face plângeri împotriva ordonanţelor de reţinere emise pe numele celor doi. Cei doi urmau să fie duşi aseară la instanţa Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA l-au pus sub învinuire luni pe Dan Diaconescu, acestuia fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile de şantaj şi ameninţare în legătură cu primarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ. În rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Dan Diaconescu - datată 18 iunie - se arată că acesta, "în calitate de administrator şi realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte de ameninţare, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Dorel Petru Pârv, cu scopul de a determina persoana vătămată, Ion Moţ, primarul comunei Zărand, judeţul Arad, să dea o sumă totală de 200.000 euro". Sub presiunea acestor ameninţări, din suma pretinsă iniţial, edilul din Zărand a plătit efectiv 30.000 euro şi 4.200 lei. "Ameninţarea constă în darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana vătămată, cum ar fi alegaţia că ar deţine o avere importantă, nejustificată, precum şi că ar efectua tranzacţii ilicite cu terenuri agricole, păgubind astfel cetăţenii comunei Zărand", potrivit documentului citat.

Tot luni, anterior punerii sub învinuire, procurori DNA, însoţiţi de forţe de ordine, au descins la sediul OTV din Capitală şi la locuinţa patronului postului tv, Dan Diaconescu, fiind căutate mai multe casete care ar constitui probe în dosarul în care Doru Pârv este cercetat pentru trafic de influenţă. La scurt timp, Dan Diaconescu a venit la sediul DNA pentru a fi audiat. El a povestit că a fost plecat din ţară pentru câteva zile, într-o scurtă vacanţă, şi că s-a întors cu avionul personal imediat ce a aflat despre percheziţiile procurorilor. Diaconescu a criticat decizia procurorilor de a face o percheziţie la domiciliul său în timp ce el nu era în ţară, acuzându-i pe anchetatori că ştiau când a plecat şi când va reveni în ţară, el fiind "monitorizat" permanent. El a mai spus că nu exclude posibilitatea să fie "închis", precizând că a crezut că ancheta procurorilor anticorupţie este o farsă, o glumă.

×
Subiecte în articol: observator dna dan diaconescu