x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Şova, C.V. Tudor şi Gheorghiţă Mateuţ, urecheaţi de CSM. Dezbaterile publice în cazul Adrian Năstase ”au subminat autoritatea Justiţiei”

Dan Şova, C.V. Tudor şi Gheorghiţă Mateuţ, urecheaţi de CSM. Dezbaterile publice în cazul Adrian Năstase ”au subminat autoritatea Justiţiei”

de Gabriela Ştefan    |    10 Iul 2012   •   15:50
Dan Şova, C.V. Tudor şi Gheorghiţă Mateuţ, urecheaţi de CSM. Dezbaterile publice în cazul Adrian Năstase ”au subminat autoritatea Justiţiei”

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a facut publice ieri concluziile Inspectiei Judiciare, care a fost sesizata in urma dezbaterilor publice pe cazul Adrian Nastase. Mai precis, este vorba de declaratiile facute la televiziuni dupa ce fostul premier a fost condamnat cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Desi tema a suscitat un larg interes, Inspectia CSM s-a oprit doar asupra opiniilor exprimate de senatorul Dan Sova, avocatul Gheorghita Mateut si europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor (acesta din urma a fost "judecat" pentru afirmatiile referitoare la condamnarile altor oameni politici).

Plenul CSM si-a insusit concluziile Inspectiei Judiciare, stabilind ca "declaratiile de genul celor exprimate de participantii la respectivele emisiuni TV sunt de natura a aduce atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar in ansamblul sau".

In acelasi document se mai precizeaza ca "afirmatiile directe, fatise, cu un pronuntat caracter personal, provenind de la un om politic de profesie avocat sau de la un aparator ales, de natura a convinge publicul ca justitia este influentata de factorul politic si ca se afla in fata unei hotarari judecatoresti fara fundament, fara probe doveditoare, are rolul de a submina autoritatea judecatoreasca si de a aduce atingere independentei sistemului judiciar".

Lucrul intr-adevar socant din acest comunicat de presa este insa urmatoarea afirmatie: "Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri in ipoteza in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor valori pe care statul le poate in mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti". Cu alte cuvinte, cine critica puterea judecatoreasca se poate astepta de acum inainte la represalii din partea acesteia.

Citeste AICI documentul integral al CSM.

×