x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voiculescu: "Statul tâlhar trebuie reeducat"

Dan Voiculescu: "Statul tâlhar trebuie reeducat"

26 Iun 2011   •   21:00

Senatorul Dan Voiculescu a anun­tat, intr-un mesaj postat pe blogul per­sonal, ca Fundatia pentru Apa­rarea Cetatenilor Impotriva Abu­zurilor Statului va initia in justitie o actiune colectiva pentru a sprijini inventatorii, artistii, ziaristii si orice alte categorii de beneficiari ai drepturilor de autor. Redam fragmente din acest text:

"Statul, prin reprezentantii sai, Presedinte, Guvern, administratie publica centrala, are o perspectiva profund eronata asupra relatiei sale cu cetateanul. In loc sa inteleaga ca rolul lor este de a servi interesele fiecarui roman, presedintele, primul-ministru si ministrii sunt intr-un permanent razboi cu cei pe care ii reprezinta, ii vaneaza, ii pedepsesc, le intind capcane.

Povestea cu drepturile de autor este elocventa. Dupa ce, ani int­regi, administratiile financiare i-au asigurat pe beneficiarii drepturilor de autor ca sunt cu platile la zi, brusc s-au razgandit si i-au notificat ca au de platit penalitati uriase, acumulate pe parcursul mai multor ani.

Procedeul este profund injust. Beneficiarii drepturilor de autor, care si-au depus corect fisele fiscale, ar fi trebuit anuntati imediat, nu dupa cativa ani, ca au obligatii suplimentare de plata. Asadar, culpa procedurala este, in primul rand, a statului, iar statul trebuie sa raspunda. Totodata, legea care obliga la plati suplimentare doar pe cei care au incasat anumite su­me poate fi considerata discrimina­torie si, implicit, neconsti­tu­tio­na­la.

In consecinta, am hotarat ca, impreuna cu Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului, sa dam statul in judecata, cu doua obiective concrete:

Constatarea neconstitutio­nalitatii legii care impune plata TVA doar pentru anumite categorii de beneficiari de drepturi de autor.

Obligarea administratiilor financiare, care nu au notificat la timp existenta unor obligatii suplimentare, la plata penalitatilor acumulate.

Obiceiul autoritatilor de a nu-si face treaba corect si de a obliga apoi cetateanul sa plateasca pentru incompetenta administrativa trebuie sa inceteze. Statul talhar trebuie reeducat.

Ar ajuta insa ca, dincolo de rezolvarile individuale, toti cei afectati de aceste abuzuri sa initieze o actiune colectiva. FACIAS ii poate reprezenta pe toti.

N.B. Pentru a nu se considera ca, prin acest demers, se incearca rezolvarea unor cazuri punctuale, s-a decis deja ca Intact Media Grup sa-si ajute propriii jurnalisti, pentru a nu fi afectati de presiunile administratiilor financiare. Cine a mizat pe vulnerabilitatea ziaristului, singur impotriva statului, a gresit. Intact isi sustine echipa".

×
Subiecte în articol: observator