Secţia pentru procurori a CSM a admis, astăzi, cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de revocare a magistratului Dan Voinea, din funcţia de procuror şef adjunct de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme, informează Mediafax.
"Eu nu am ce să-mi reproşez, din 1977, nu am avut nici o achitare. Eu am fost dintotdeauna alături de victime, cărora le-am dedicat toată viaţa mea, am să mă pensionez şi o să reflectez mai mult", a declarat, astăzi, Dan Voinea. Cazul generalului magistrat, Dan Voinea, a intrat în Comisia de disciplină a CSM ca urmare a abaterilor disciplinare constatate în timpul unui control. Cercetarea disciplinară a lui Voinea a venit după ce şeful Ministerului Public a cerut, în 23 octombrie, revocarea acestuia din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare. Procurorul general a reclamant deficienţe majore în activitatea Secţiei Parchetelor Militare, inclusiv folosirea defectuoasă a resurselor umane, precum şi încălcări grave ale procedurii penale. În acest sens, Kovesi a dat ca exemple dosarele revoluţie şi mineriadei, care după 18 ani încă sunt nefinalizate.
Şeful Ministerului Public a mai declarat că i-a oferit lui Dan Voinea de la preluarea funcţiei resorturile necesare pentru a face ca activitatea Secţiei Parchetelor Militare să fie mai eficientă. Kovesi a spus că l-a numit şef al Secţiei Parchetelor Militare, i-a oferit resursele financiare şi de personal, aprobând bugetul şi dispunând delegarea mai multor procurori din ţară pentru ca dosarele să fie finalizate, l-a vizat inclusiv pentru promovarea atât în cariera de militar, cât şi în cea de magistrat, însă niciuna dintre aceste măsuri nu a dat rezultate. Propunerea de revocare din funcţie a lui Dan Voinea a fost înaintată ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce a fost publicat raportul privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, în 23 octombrie 2008, cu majoritate de voturi, raportul de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare, a Parchetului Curţii Militare de Apel şi a celorlalte unităţi din subordine. "În 24 octombrie 2008, Comisia de disciplină pentru procurori a exercitat acţiune disciplinară împotriva generalului Dan Voinea, procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor militare, sesizând Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sub aspectul abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", se arată într-un comunicat anterior al CSM. Potrivit articolului 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, "constituie abateri disciplinare: a) încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii; h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune". Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut, în 23 octombrie 2008, ministrului Justiţiei revocarea generalului magistrat Dan Voinea din funcţia de adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, ca urmare a raportului de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare.
Citește pe Antena3.ro