x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voinea, revocat din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare

Dan Voinea, revocat din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare

12 Mar 2009   •   00:00
Dan Voinea, revocat din funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare

Secţia pentru procurori a CSM a admis, astăzi, cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de revocare a magistratului Dan Voinea, din funcţia de procuror şef adjunct de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme, informează Mediafax.



"Eu nu am ce să-mi reproşez, din 1977, nu am avut nici o achitare. Eu am fost dintotdeauna alături de victime, cărora le-am dedicat toată viaţa mea, am să mă pensionez şi o să reflectez mai mult", a declarat, astăzi, Dan Voinea. Cazul generalului magistrat, Dan Voinea, a intrat în Comisia de disciplină a CSM ca urmare a abaterilor disciplinare constatate în timpul unui control. Cercetarea disciplinară a lui Voinea a venit după ce şeful Ministerului Public a cerut, în 23 octombrie, revocarea acestuia din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare. Procurorul general a reclamant deficienţe majore în activitatea Secţiei Parchetelor Militare, inclusiv folosirea defectuoasă a resurselor umane, precum şi încălcări grave ale procedurii penale. În acest sens, Kovesi a dat ca exemple dosarele revoluţie şi mineriadei, care după 18 ani încă sunt nefinalizate.
Şeful Ministerului Public a mai declarat că i-a oferit lui Dan Voinea de la preluarea funcţiei resorturile necesare pentru a face ca activitatea Secţiei Parchetelor Militare să fie mai eficientă. Kovesi a spus că l-a numit şef al Secţiei Parchetelor Militare, i-a oferit resursele financiare şi de personal, aprobând bugetul şi dispunând delegarea mai multor procurori din ţară pentru ca dosarele să fie finalizate, l-a vizat inclusiv pentru promovarea atât în cariera de militar, cât şi în cea de magistrat, însă niciuna dintre aceste măsuri nu a dat rezultate. Propunerea de revocare din funcţie a lui Dan Voinea a fost înaintată ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce a fost publicat raportul privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit, în 23 octombrie 2008, cu majoritate de voturi, raportul de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare, a Parchetului Curţii Militare de Apel şi a celorlalte unităţi din subordine. "În 24 octombrie 2008, Comisia de disciplină pentru procurori a exercitat acţiune disciplinară împotriva generalului Dan Voinea, procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor militare, sesizând Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sub aspectul abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", se arată într-un comunicat anterior al CSM. Potrivit articolului 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, "constituie abateri disciplinare: a) încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii; h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune". Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut, în 23 octombrie 2008, ministrului Justiţiei revocarea generalului magistrat Dan Voinea din funcţia de adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, ca urmare a raportului de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare.

×