x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Dăianu este unul dintre clienţii firmei lui Sima. "Mi s-a spus că sunt câştiguri mici dar sigure"

Daniel Dăianu este unul dintre clienţii firmei lui Sima. "Mi s-a spus că sunt câştiguri mici dar sigure"

11 Oct 2012   •   15:47
Daniel Dăianu este unul dintre clienţii firmei lui Sima. "Mi s-a spus că sunt câştiguri mici dar sigure"

Fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu, unul dintre clienţii lui Cristian Sima. El afirmă că a investit  pe bursele din străinătate prin WBS Holding deoarece i s-a spus că "sunt câştiguri mici, dar sigure", scrie Mediafax.

"Sunt stupefiat de dispariţia lui Sima (...) Am crezut în buna credinţă a unor oameni dintre care unul a ajuns preşedintele Sibex. Am conturi deschise la cele două societăţi WBS România şi la WBS Holding pentru că mi s-a spus că doar aşa se putea tranzacţiona pe pieţele externe. Am investit pentru că mi s-a spus că sunt câştiguri mici dar sigure. ştiam că nu lucrează în marjă, că riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arată că am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum mă întreb dacă acest informaţii sunt sau nu adevărate. Poliţia şi autorităţile competente trebuie să investigheze ce s-a întâmplat cu banii clienţilor, dacă au avut loc tranzacţii neautorizate cu banii clienţilor", a spus el. Dăianu este profesor de economie şi a fost şi europarlamentar.

WBS Holding este deţinută de Cristian Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.
Potrivit zvonurilor de pe piaţa de capital Sima ar fi fugit cu banii clienţilor. O altă ipoteză vehiculată este că el ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, atât din funcţia de director general cât şi din cea de preşedinte al consiliului de administraţie. De la 1 octombrie se desfăşoară la Sibex o investigaţie a Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare (CNVM) iar de azi este realizat un control şi la WBS România.

La finele lunii septembrie, pe piaţa de capital au apărut zvonuri că Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra titlurile Sibex la un preţ preferenţial pentru a le acoperi o parte din pierderi. Operaţiunea ar fi urmat să se desfăşoare prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălcă însă prevederile pieţei de capital.

×