x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Morar renunţă la Ministerul Public: Când premierul şi preşedintele spun că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci

Morar renunţă la Ministerul Public: Când premierul şi preşedintele spun că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci

05 Apr 2013   •   11:34
Morar renunţă la Ministerul Public: Când premierul şi preşedintele spun că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Daniel Morar a anunţat că renunţă la funcţia de prim-adjunct al procurorului general, după ce atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Băsescu au spus că persoana lui a devenit o "problemă pentru sistem". Morar a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea sa în această funcţie.

Într-o declaraţie de presă, Morar a făcut o sinteză a activităţii sale de procuror, subliniind, apoi, şi motivele pentru care renunţă la funcţia de prim-adjunct al procurorului general.

"În 2005, când am fost selectat de Monica Macovei pentru şefia DNA, nu mi-am închipuit că situaţia e atât de complicată. Am realizat că trebuie o atitudine radicală pentru a putea opera schimbări în lupta anticorupţie. Am acţionat după înalte standarde morale de exigenţă şi acelaşi lucru l-am cerut şi colegilor mei. Am vrut să schimbăm atitudini, reguli, am vrut să arătăm societăţii româneşti că se poate face şi altceva. Am vrut să arătăm că orice persoană ajunge la închisoare şi trebuie să plătească dacă e coruptă", a declarat Morar.

"La expirarea celui de-al doilea mandat, în februarie 2012, am decis să rămân în fruntea DNA ca să protejez dosarele grele şi procurorii. Am acceptat să preiau interimatul de Procuror General pentru acelaşi motiv, să le dau încredere colegilor, să protejez dosarele, să se bată în instanţă pentru condamnări.
În acelaşi timp, în Romania era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce Ministerul Public. În aceasta mare de incertitudine, a apărut, la un moment dat, o certitudine. Oricine poate fi procuror general, mai puţin Daniel Morar. Prin urmare, am decis să mă retrag din această cursă", a spus Morar.

"După numirea la CCR era evident că nu mai aveam o miză pentru această cursă. Am renunţat la această cursă pentru a-i da preşedintelui Băsescu marja de negociere cu ministerul Justiţiei, ca să pună în fruntea DNA cei mai buni oameni, asta era miza mea. Prin urmare, în această cheie trebuie înţeleasă declaraţia mea în care mi-am exprimat opinia că în fruntea DNA trebuie să fie un om din DNA. Nu am intenţionat să încalc dreptul premierului României de a nominaliza pe cine vrea şi nici pe cel al preşedintelui de a numi pe cine vrea", a spus Morar.

"Aseară am aflat că sunt pe cale să provoc un conflict între puterile statului. Am decis să pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte de a vă spune că ceea ce au făcut procurorii este un lucru extraordinar. Le spun magistraţilor să-şi păstreze această atitudine. Cer Comisiei Europene să manifeste aceeaşi exigenţă. Însă, în momentul în care preşedintele şi premierul îţi spun că e o mare problemă de constituţionalitate sau că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci", a mai spus Morar. 

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, la 25 martie, să-l detaşeze pe Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013.

Guvernul s-a spus, însă, miercuri, într-un comunicat de presă, că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului.

Ieri, preşedintele Băsescu a declarat că detaşarea lui Morar ar putea fi neconstituţională.

"Am văzut controversa între Guvern şi CSM. Probabil că o acţiune în constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constituţională ar fi necesară, pentru că totuşi desemnarea procurorului general adjunct, a procurorului general, a prim-adjunctului procurorului-general, a procurorului-şef al DNA este un atribut al preşedintelui", a spus Băsescu.

"Dacă mergem la nesfârşit cu detaşări de astfel de funcţii, eu mă întreb de ce CSM nu detaşează acum un procuror general, că putem interpreta legea că îl poate detaşa pentru trei ani? Şi atunci nu ne mai batem capul nici cu ministrul Justiţiei, nici cu preşedintele. Şi secţia de procurori detaşează pentru trei ani procurori generali şi pe toţi cei 21 care sunt cu delegare. De ce nu îi detaşează pe trei ani şi am terminat toată această discuţie? Deci, aici este clar un conflict", a afirmat Băsescu.

×