x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Morar recomandă procurorilor DNA să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei

Daniel Morar recomandă procurorilor DNA să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei

28 Feb 2013   •   18:03
Daniel Morar recomandă procurorilor DNA să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general, a recomandat procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere la DNA, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al DNA, Daniel Morar a participat joi la prezentarea bilanţului instituţiei pe anul 2012, ocazie cu care i-a îndemnat pe procurorii anticorupţie să participe la selecţia organizată de MJ.

"Daniel Morar a remarcat că anii anteriori - marcaţi de desfăşurarea anchetelor de corupţie la nivel înalt - au fost urmaţi de perioada 2010 - 2012 în care s-au pronunţat hotărâri definitive de condamnare faţă de persoane extrem de importante. Daniel Morar i-a îndemnat pe procurori să rămână şi pe viitor curajoşi, determinaţi şi profesionişti, indiferent de atacurile şi criticile care se aduc instituţiei din partea celor vizaţi de aceste anchete. De asemenea, acesta a recomandat procurorilor DNA să participe la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere la DNA, considerând că experienţa în combaterea corupţiei şi rezultatele obţinute sunt argumente în ocuparea unei astfel de funcţii", transmite DNA.

La prezentarea raportului de activitate au mai fost prezenţi Aida Popa,vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Alexandra Mihaela Şinc, secretar general în cadrul Ministerului Justiţiei, Oana Schmidt - Hăineală, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii Gheorghe Muscalu şi Bogdan Gabor, membri în Consiliul Superior al Magistraturii şi Ilie - Ionel Nicula, procuror şef adjunct al DIICOT.

DNA susţine că toţi invitaţii au apreciat ca fiind foarte bune rezultatele muncii procurorilor DNA, situaţie care este marcată şi în concluziile Raportului Comisiei Europene privind Progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii la data de 30 ianuarie 2013.

Astfel, Aida Popa, vicepreşedinte al ÎCCJ, a remarcat că activitatea procurorilor de urmărire penală şi a celor de şedinţă a fost confirmată prin soluţiile de condamnare dispuse de judecătorii ÎCCJ şi ai celorlalte instanţe.

De asemenea, Aida Popa consideră că percepţia opiniei publice asupra activităţii judecătorilor şi procurorilor depinde de modul în care societatea acceptă sau nu un instrument de combatere a corupţiei, însă conştientizarea fenomenului corupţiei depinde şi de creşterea performanţelor profesionale ale procurorilor.

"De asemenea, în acest demers, procurorii DNA au dat dovadă de sacrificii personale, fapt ce reflectă pasiune, luciditate şi responsabilitate", a declarat Aida Popa.

La rândul său, preşedintele CSM, Oana Schmidt - Hăineală, a apreciat că DNA a devenit o structură modernă şi matură, care răspunde unor necesităţi sociale, iar calităţile profesionale ale persoanelor care activează în DNA au făcut din această instituţie "un standard de raportare profesională, iar consecvenţa şi fermitatea explică rezultatele prezentate".

Alexandra Mihaela Şinc, secretar general în cadrul MJ, a transmis mesajul ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, care i-a felicitat pe procurorii DNA pentru munca depusă, "impresionantă ca rezultate şi efort".

De asemenea, Alexandra Mihaela Şinc a comunicat că, la nivelul Ministerului Justiţiei, se realizează o analiză a propunerilor de modificări legislative referitoare la competenţele DNA şi a exprimat preocuparea ministerului pentru evitarea suprapunerilor de competenţe.

În plus, ea a comunicat că MJ este preocupat de reducerea duratei de soluţionare a cauzelor penale.

Alexandra Mihaela Şinc a subliniat faptul că Ministerul Justiţiei nu susţine modificări ale legilor justiţiei, a competenţelor DNA (altele decât cele stabilite în comun) sau a statutului procurorilor.

Potrivit bilanţului DNA, numărul persoanelor condamnate definitiv a crescut în 2012 cu 150% faţă de anul anterior, 743 de persoane fiind condamnate definitiv.

De asemenea, s-a menţinut rata mare a condamnărilor şi a celorlalte decizii prin care instanţele de judecată au stabilit vinovăţia, respectiv 90% din totalul persoanelor faţă de care s-au pronunţat decizii definitive în 2012.

DNA precizează că s-a menţinut atenţia privind soluţionarea cauzelor importante şi complexe finalizate prin rechizitoriu (acest aspect este reflectat de numărul de rechizitorii - 234, de menţinere a valorii produsului infracţional reţinut prin rechizitoriu - echivalent a 330 milioane euro şi de creştere a măsurilor asiguratorii dispuse de procurori în cuantum de 264 milioane euro).  

×
Subiecte în articol: daniel morar dna