x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniela, şefă de promoţie la două facultăţi

Daniela, şefă de promoţie la două facultăţi

de Eugenia Mihalcea    |    03 Oct 2009   •   00:00
Daniela, şefă de promoţie la două facultăţi

Aproximativ 1,60 metri. 22 de ani. Are părul blond, aranjat într-un stil uşor neglijent, pantaloni coloraţi, în carouri, şi nici urmă de ochelari cu dioptrii foarte mari. Şefă de promoţie la două facultăţi în acelaşi an, o performanţă unică în istoria Universităţii Bucureşti, Daniela Ileana Şerban spulberă mitul tocilarei de la prima vedere.



Uşor timidă, nu vorbeşte foarte apăsat şi lasă senzaţia că numeroasele note de 9 şi de 10 pe care le-a luat în timpul celor trei ani de facultate sunt la îndemâna oricui. Se pregăteşte pentru o carieră în diplomaţie.

"Sunt din provincie, din Piteşti. Am stat în cămin încă din anul I", îşi începe povestea Daniela Şerban, şefă de promoţie a Facultăţii de Istorie şi a Facultăţii de Sociologie, ambele din cadrul Universităţii Bucureşti. Dacă în clasa a XI-a era pasionată de Istorie, de relaţii internaţionale, convinsă fiind să pornească pe un drum la finalul căruia o aşteaptă o carieră în diplomaţie, Daniela spune că, încă din primul an de Sociologie, au apărut şi alte variante pentru ea.

"Facultatea de Sociologie ne-a oferit şansa să facem nişte module suplimentare, în afara cursurilor. Eu am urmat modulul de «Resurse umane şi marketing», astfel încât am şi o altă opţiune dacă nu pot reuşi ceea ce mi-am propus." De la 1 octombrie urmează cursurile masteratului "Studii de securitate", din cadrul Facultăţii de Sociologie a Universităţii Bucureşti, iar pe parcursul acestui masterat vrea să aplice şi pentru o bursă, pentru un an de studiu în Spania, în cadrul Şcolii de diplomaţie de acolo.

"Asta, tocmai pentru că sunt conştientă că lucrurile nu ies mereu aşa cum ţi-ai propus şi diplomaţia este un domeniu nu foarte uşor de abordat", adaugă Daniela Şerban, care admite că mediile obţinute la terminarea celor două facultăţi sunt totuşi peste aşteptări. "Nu m-am gândit la asta de la început, dar când vezi că eşti primul din anul tău în anul I, primul în anul II, deja în anul III te aştepţi." Deşi are medii foarte apropiate de absolvire - 9,98 şi 9,96, Daniela spune că Facultatea de Istorie i s-a părut puţin mai dificilă - din cauză că se învaţă mai multă teorie.

ŞASE ANI ÎN TREI
Timp de trei ani, Daniela a făcut cumulat şase ani de facultate şi fiecare săptămână de şcoală începea cu o zi puţin mai lejeră de luni, urmată de trei zile cu program de la 8:00 la 20:00 şi de o zi de vineri care anticipa un week-end de citit, de ieşit cu prietenii, dar şi de învăţat. Cea mai mare problemă nu a fost însă dozarea timpului, pentru că, aşa cum spune Daniela, este foarte organizată. Şi niciodată nu a fost nevoită să folosească o agendă pentru asta, deoarece nu a încurcat nici un curs sau examen.

Problema ei a fost însă pendularea între cele două sedii ale facultăţilor. "Când aveam o distanţă de numai zece minute între cursuri şi mai ales că unele ore nu se terminau chiar la pauză, nu ajungeam de la început la toate", spune Daniela, care explică faptul că sediul Facultăţii de Istorie este la Universitate, iar cel al Facultăţii de Sociologie, în apropierea Liceului "Gh. Lazăr", ceea ce înseamnă circa 15 minute de mers pe jos. O zi din timpul celor trei ani de facultate era plină de cursuri, seminarii, dar şi pauze, de două sau trei ore, care se umpleau cu mersul la bibliotecă.

"Aveam şi timp pentru mine, fără să spun că am ieşit foarte mult sau că mergeam în fiecare seară undeva", completează absolventa, care afirmă că totuşi învăţa destul de mult pe parcursul anului şi nu lăsa totul pentru sesiune.

UN JOB ÎN IT
Pentru că masteratul îi va permite să aibă mai mult timp liber, Daniela va începe să lucreze la IBM din această toamnă. Spune că îşi va perfecţiona limbile străine pe care le cunoaşte (franceză, engleză, spaniolă şi italiană) şi va beneficia şi de un training în domeniul tehnic, care a fascinat-o mereu.

Este primul ei job, deoarece în timpul facultăţii s-a descurcat cu banii primiţi de la părinţi. Primul loc de muncă, într-un domeniu total diferit de cel pentru care s-a pregătit, nu înseamnă însă că renunţă la visul de a lucra în diplomaţie.

Mai ales că pentru Daniela a lucra în diplomaţie echivalează cu a lucra pentru România. "Eu nu aş vrea să plec din ţară şi nu văd un viitor departe de aici, dar nici nu pot spune că nu se va întâmpla niciodată asta, pentru că depinde foarte mult de oportunităţile care ţi se oferă." "Dacă vrei să faci ceva bine poţi să faci oriunde şi depinde numai de tine dacă îţi va ieşi", completează şefa de promoţie, care recunoaşte că succesul personal depinde şi de societatea în care trăieşti, dar nu în proporţie de 100%.

×
Subiecte în articol: observator sefa promotie