x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dar cu caii ce-or avea? Serviciul de pază călare, disputat în şedinţa Consiliului General al Capitalei

Dar cu caii ce-or avea? Serviciul de pază călare, disputat în şedinţa Consiliului General al Capitalei

de Iulia Barbu    |    20 Dec 2011   •   21:00
Dar cu caii ce-or avea? Serviciul de pază călare, disputat în şedinţa Consiliului General al Capitalei

Sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti devin tot mai tensionate o data cu apropierea anului electoral. Daca bugetul a fost aprobat cu greu, si numai cu amendamente pe gustul consilierilor PDL, apropierea alegerilor aduce dispute interminabile despre toate pro­blemele Bucurestiului din ultimii 20 de ani. Intalnirea de ieri a debutat cu un moment de reculegere inchinat celor care si-au sacrificat viata in re­volutia din 1989. Dumitru Dinca, consilier in Primaria Capitalei, a tinut chiar sa cante prima strofa a imnului national.

Mai bine de trei ore au durat dezbaterile pana la intrarea efectiva pe ordinea de zi. Punctul fierbinte al discutiei l-a reprezentat paza din parcurile bucurestene. Din 2009, parcurile aflate in subordinea Primariei Capitalei beneficiaza de un proiect pilot. Astfel ca o firma de paza privata asigura paza calare a zonelor. In acest sens, membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti a avut opinii cat se poate de diferite, impartindu-se practic in doua tabere: cei care apreciaza serviciul de paza si cei care considera ca acesta trebuie desfiintat, iar paza asigurata de catre Politia Locala.

Ion Tincu, directorul Politiei Locale, prezent la intalnirea cu consilierii, a explicat ca serviciul din parcuri vine in sprijinul politiei locale care are probleme, fiind in deficit de personal. Practic, costurile servi­ciilor agentilor de paza din parcuri se ridica la suma de 124 000 de euro pe an. Daca unii dintre consilieri au cerut ca Primaria sa achizitioneze cai pentru acest serviciu, altii au cerut sprijinul Jandarmeriei. Intrebat daca a fost demarata o licitatie in privinta acestui serviciu de paza, directorul Politiei Locale a precizat ca nu si ca a fost aleasa singura firma de profil care detinea cai.

Un alt punct fierbinte a fost cel al amenzilor date de agentii calare, dar si intrebarile legate de legitimitatea purtarii uniformei politiei locale. Practic, agentii de paza din parcuri poarta aceleasi uniforme cu politistii locali. Ion Tinuc a precizat ca aprobarea privind portul uniformei agentilor de paza este legala si ca face parte din cedarea de atributii. In pri­vinta amenzilor pe care acesti agenti de paza le dau, tot directorul politiei a fost cel care a explicat ca actiunea este absolut legala. Acesta a explicat ca amenzile date de agentii calare sunt verificate in instanta si ca o parte dintre ele se fac venituri la bugetul de stat, iar 40% revin politiei locale.

O buna parte a consilierilor prezenti ieri in Primaria Capitalei a reactionat insa destul de virulent. Acestia sustin ca serviciul de paza functioneaza ilegal si ca agentii calare nu sunt politisti si nu au dreptul sa dea amenzi. Interesant este faptul ca acest scandal a izbucnit dupa trei ani de la demararea proiectului pilot. Prefectul Capitalei a declarat ca in privinta firmei de paza angajata de Politia Locala se afla in desfasurare o ancheta care va verifica legalitatea acesteia.

In pri­vinta proiectelor supuse la vot, consilierii au respins din nou imprumutul de 800 de milioane de euro. Sorin Oprescu, edilul-sef al Capitalei a explicat de altfel, de nenumarate ori, pentru ce vor fi folositi acesti bani. Cu toate acestea, consilierii PDL au respins ieri, din nou, imprumutul. Mai multe sanse de reusita a avut Pla­nul Urbanistic General, votat in cele din urma, dupa mai multe sedinte in care a fost respins.

×
Subiecte în articol: observator