Îndemnul sindicaliştilor la proteste spontane şi salariile de mizerie din care nu mai pot trăi dau deja rezultate, simţindu-se în întreruperea activitatea ministerelor Finanţelor şi Muncii.
Protestul finanţiştilor este susţinut de astăzi şi de anajaţii Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Oamenii au întrerupt activitatea astăzi dimineaţă şi spun că nu se vor reîntoarce la lucru până nu li se vor da banii înapoi. În Bucureşti, angajaţii ANOFM de la toate sectoarele s-au strâns la sediul central, pentru a protesta.
"Este imposibil să mai trăim cu 600 de lei pe lună, ne-am solidarizat cu colegii de la finanţe şi vom ieşi în stradă. Până nu vom primi stimulentele înapoi, nu vom reîncepe lurul. Sunt colegi care muncesc zece ore pe zi să rezolve dosarele de şomaj", spun angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Toţi angajaţii Ministerului Muncii se plâng de salariile mizerabile pe care le au acum, după reducerea salariilor cu 25% şi tăierea sporurilor. "Am opt milioane pe lună după 30 de ani de muncă în Ministerul Muncii. Mi-e şi ruşine să spun câţi bani iau", spunea o angajată a MMFPS.
"Trebuie să treci prin toate etapele prevăzute de lege pentru greva generală. În momentul în care toate etapele au eşuat, se poate face greva generală. O altă posibilitate este ca un sindicat să declanşeze greva iar restul să se solidarizeze. Eu n-aş pronunţa cuvântul grevă în siuaţia de astăzi, ci protest spontan. Bineînţeles că patronatul nu poate spune acum decât că este ilegal, dar dacă toţi oamenii sunt afară, noi, sindicatele nu avem cum să-i oprim. Dacă noi, liderii, i-am fi instigat, ar fi fost ilegal", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Gabriel Chifu, liderul federaţiei Publisind.
La protestul angajaţilor ANOFM a ajuns, la ora 11.30, şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, care i-a invitat pe protestatari la negocieri.
Şi angajaţii Caselor de Sănătate din întreaga ţară s-au alăturat de astăzi, pe rând, protestelor colegilor lor, întrerupând activitatea.
De la sediul ANOFM, reprezentanţii salariaţilor s-au mutat la sediul Ministerului Muncii, unde au fost invitaţI la negocieri de ministrul Botiş, însă nu s-a ajuns la nici o concluzie într-o oră şI jumătate de discuţii, urmând ca sindicaliştii să se întâlnească la o altă rundă de negocieri astăzi, la 14.30, la ministerul Muncii, pe legea salarizării.
"Am discutat strict problemele legate de instituţiile subordinate ministerului Muncii. În ceea ce prriveşte revendicarea noastră majoră de astăzi, acordarea stimulentelor, domnul ministru a spus că numai după discuţiile de la ministerul de Finanţe ne va putea spune ce se întâmplă cu aceste stimulente. Vom avea la fiecare două săptămâni întâlniri la minister. Oamenii sunt în continuare în protestul acesta spontan, am tot mai multe informaţii din ţară. E un blocaj instituţional. Răămânem în stradă până ni se vor da banii", a declarat, a declarat Ingrid Moldoveanu, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, adăugând că aceşti bani pe care-I revendică angajaţii ANOFM au fost alocaţI de către Guvern. "Aceşti bani au fost bugetaţi. Ei ştiau foparte bine că trebuie să-I acorde. Decizia a fost a preşedintelui Băsescu, el a venit şI a spus că nu mai trebuie date aceste stimulente. Stimulentul În Ministerul Muncii împreună cu salariul nu depăşeşte 800 de lei. Nu ajungem la 1000 de lei de personă", a mai spus Ingrid Moldoveanu.
În acelaşi timp, CSN "Cartel Alfa" a lansat un apel la solidaritate cu protestele spontane către toţi angajaţii din România, încălcând astfel una dintre regulile legalităţii acţiunilor spontane din aceste zile.