Managerul Universităţii Craiova şi fost preşedinte al Clubului Pandurii Târgu-Jiu, Marin Condescu a fost chemat, vineri, de anchetatori pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatul expertizei informatice în dosarul în care este acuzat de fals şi uz de fals. Surse din rândul anchetatorilor susţin că analiza tehnico-ştiinţifică a arătat că toate contractele încheiate cu firmă EDENRED ar fi fost făcute la sediul Clubului Pandurii şi scoase pe o imprimantă a echipei de fotbal. Prin aceste falsuri, susţin anchetatorii, în conturile clubului ar fi intrat peste 1.600.000 de lei. La iesirea din sediul IJP Gorj, Condescu a declarat altceva: „Expertiza arată că am avut dreptate. Nu au găsit nimic!”
Marin Condescu, recent numit în funcţia de manager al UC Craiova, a venit la sediul IJP Gorj pentru a i se prezenta rezultatul expertizei tehnico-ştiinţifice efectuată de IGPR. Conform unor surse, aceasta a arătat că pe imprimanta ridicată de la Clubul Pandurii Târgu-Jiu, în urma unei percheziţii, au fost scoase trei contracte de cesiune despre care anchetatorii susţin că sunt false.
Cum s-a aflat de existenţa contractelor
În luna septembrie a anului trecut, cei de la Complexul Energetic Oltenia constată existenţa unor contracte cu firma EDENRED din Bucureşti cu valori mult mai mari decât tichete de masă comandate. Tot atunci, constată că actele de prestări servicii fuseseră înlocuite cu contracte de cesiune. Mai exact, între fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia care face parte acum din CEO şi firma distribuitoare de tichete de masă a mai apărut o parte, respectiv Clubul Pandurii Târgu-Jiu. Prin aceste contracte, numite de cesiune, se menţiona faptul că SNLO are o datorie de achitat către Clubul Pandurii Târgu-Jiu, iar la rândul său Clubul are de încasat de la EDENRED o datorie, egală cu cea de la SNLO. Una peste alta, banii care trebuiau să ajungă la firma bucureşteană erau dirijaţi către Clubul Pandurii Târgu-Jiu, condus de Marin Condescu.
Banii ajungeau la Pandurii!
În realitate, SNLO nu datora niciun ban Clubului Pandurii, iar Pandurii nu avea nicio datorie către EDENRED. Cert este că sumele de bani ajungeau în conturile echipei de fotbal, iar de acolo nu pleacau mai departe.
Ca să poată face o astfel de învârteală, anchetatorii susţin că beneficiarul sumelor, respectiv Marin Condescu ar fi falsificat contractele. Este sigur, însă, faptul că reprezentanţii EDENRED nu şi-au recunoscut niciodată semnăturile de pe contract, iar aceste acte nu apar înregistrate în firma sau contabilitatea societăţii distribuitoare de tichete de masă. De asemenea, ştampila aparţine societăţii lor, dar se vede că a fost scanată. Valoarea acestor contracte este de 1.600.000 de lei, bani plătiţi de SNLO la Clubul Pandurii.
Declaraţii contradictorii!
De aici a început un „război” al declaraţiilor. Cei de la Pandurii, respectiv Marin Condescu şi Viorel Temelescu, fostul vicepreşedinte al echipei de fotbal, s-au contrazis în declaraţii. În timp ce Condescu susţinea că actele i-au fost aduse la semnat de Temelescu, acesta din urmă susţinea că au fost primite pe o adresă electronică. În alte declaraţii, Condescu spune că actele au sosit de la EDENRED printr-o firmă de curierat, iar Temelescu a precizat că ar fi găsit contractele pe biroul său. Singurii care au stăruit în declaraţii au fost reprezentanţii SNLO şi cei ai firmei EDENRED. Aceştia din urmă au spus că nu au trimis niciodată un contract la Clubul Pandurii, nici în formă electronică, nici cu firma de curietar, iar cei din SNLO au declarat permananet că cu cele trei contracte s-au prezentat la semnat Condescu şi Temelescu.
Daţi de gol de imprimantă
Pentru a se vedea exact unde au fost făcute documentele, anchetatorii au descins la Clubul Pandurii Târgu-Jiu şi au ridicat documente, computere şi imprimante. Au dispus, în paralel, şi o percheziţie informatică. Analiza tehnico-ştiinţifică făcută de IGPR a arătat că actele false au fost scoase pe una dintre imprimantele Clubului Pandurii Târgu-Jiu. Într-un calculatoar s-a găsit doar un draft cu aceste contracte. Experţii au mai constatat că un alt computer, ridicat de pe biroul lui Viorel Temelescu nici măcar nu a fost deschis de 8 luni de zile.
Condescu: „Am avut dreptate!”
După ce i s-au prezenatat aceste rezultate ale expertizei, Marin Condescu a continuat să spună că, de fapt, nu s-a găsit nimic. „S-a dovedit din nou că am avut dreptate. Rezultatul arată că noi am spus adevărul”, a susţinut Condescu, fără să ofere mai multe detalii. Avocatul său, Anatol Pânzaru, de la Baroul Cluj a precizat că sunt date care ţin de interpretare şi că anchetatorii, probabil, vor continua cercetările.