x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daune de jumatate de miliard pentru rromi

Daune de jumatate de miliard pentru rromi

28 Feb 2004   •   00:00

Rromii reclamanti din dosarul Hadareni, carora le-au fost incendiate casele in 1993 de catre consateni, trebuie sa primeasca peste o jumatate de miliard de lei daune morale de la acestia, conform hotararii de ieri a Curtii de Apel Targu-Mures.

Sentinta poate fi atacata cu recurs in zece zile. Cei 17 rromi reclamanti vor primi daune morale intre 10 si 100 de milioane de lei fiecare, in total 530 de milioane de lei. Rromii de la Hadareni cerusera daune morale si despagubiri de cateva miliarde de lei.
Avocatul rromilor, Vasile Ghere, a declarat ca la prima sentinta nu s-au acordat daune morale si nici despagubiri pentru bunurile mobile detinute de rromii carora le-au fost incendiate casele in toamna anului 1993, iar la stabilirea cuantumului despagubirilor, conform practicii judiciare, nu pot fi luate in consideratie ajutoarele acordate de stat.
Cei opt avocati ai celor peste 30 de inculpati au cerut insa reducerea cuantumului despagubirilor acordate partilor civile pentru imobile si respingerea pretentiilor la plata daunelor morale ca exagerate si nefondate.
Ei au afirmat printre altele ca, dupa ce statul a reconstruit casele, unii dintre rromi au vandut ferestre, usi, dupa care au plecat din localitate. (Carmen Plesa)

Conflict interetnic

In proces s-au constituit ca parti civile 17 persoane, unele dintre ele reprezentate de mostenitori, precum si Spitalul Orasenesc Ludus, unde au fost internate trei victime ale evenimentelor din septembrie 1993 si care doreste recuperarea cheltuielilor de spitalizare a acestora. Dintre petentii care au cerut daune morale, cea mai mare suma s-a ridicat la 500 de milioane de lei. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori in 12 august 1997, in noaptea de 20 spre 21 septembrie 1993, in Hadareni, 13 locuinte au fost incendiate si alte cinci distruse intr-un conflict interetnic. Casele rromilor au fost reconstruite cu fonduri guvernamentale in perioada 1996-1999. In urma conflictului, rromii au intentat procese care s-au desfasurat la instantele muresene.

×
Subiecte în articol: observator