x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De astăzi, taţii sunt obligaţi să-şi ia cel puţin o lună de concediu de creştere a copilului

De astăzi, taţii sunt obligaţi să-şi ia cel puţin o lună de concediu de creştere a copilului

01 Mar 2012   •   09:26
De astăzi, taţii sunt obligaţi să-şi ia cel puţin o lună de concediu de creştere a copilului

Astazi intra in vigoare directiva europeana prin care atat mama, cat si tatal trebuie sa aiba grija, cel putin o luna, de bebelusul lor. Dintr-un total de 12 luni de concediu, un parinte va sta acasa 11 luni si celalalt cel putin o luna.

Directiva europeana se va aplica in cazul tuturor bebelusilor nascuti dupa 1 martie 2012. Practic, din concediul de un an pe care fiecare parinte are dreptul sa-l ia pentru cresterea copilului, cel putin o luna va reveni celuilalt.

Altfel spus, daca viitoarea mamica opteaza pentru concediu de maternitate, pe parcursul acelui an si tatal va fi obligat sa stea cu micutul cel putin o luna, si invers.

Indemnizatia o va primi doar cel care va sta acasa cu nou nascutul si va reprezenta 75 % din media veniturilor nete, realizate in ultimul an. Potrivit legii aceasta nu poate fi mai mica de 600 de lei si nu poate depasi 3.400 de lei.

Directiva prevede ca responsabilitatea ingrijirii copilului revine ambilor parinti, iar masura este menita sa-i incurajeze si pe tatici sa-si asume responsabilitati familiale.

×