x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce persită frigul în Europa? Explicaţia Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei

De ce persită frigul în Europa? Explicaţia Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei

08 Feb 2012   •   10:47
De ce persită frigul în Europa? Explicaţia Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei

O masa de aer polar, venind dinspre Polul Nord printr-o zona de presiune atmosferica foarte ridicata a dus la temperaturi foarte scazute in aproape toata Europa, precum si la caderi insemnate de zapada.

In ultimele saptamani a fost mai frig in Europa, decat in zona arctica, unde s-au atins si temperaturi de 5 grade Celsius. Meteorologii spun, insa, ca astfel de fenomene, desi notabile, nu sunt iesite din comun, un fenomen similar, ba chiar mai extrem avand loc si in februarie 2010.

Frigul persista pentru ca presiunea atmosferica ridicata din Siberia nu lasa sa patrunda curentii de aer mai cald, veniti dinspre Oceanul Atlantic inspre Europa de Est. Cum presiunea atomsferica ridicata se mentine la cote stabile, masa de aer polar continua sa se abata asupra Europei.

Acest sistem care blocheaza curentii atmosferici mai calzi nu este un fenomen neobisnuit in emisfera nordica, insa. Acelasi lucru s-a petrecut si in iarna dintre 2009 si 2010, cand gerul si viscolul au persistat din decembrie pana in februarie.

In ultimele zile ale lunii ianuarie si la inceputul acestei luni, un alt curent de aer foarte rece, de data aceasta venit dinspre Rusia, a dus la geruri extreme in special in Europa de Est. La Moscova temperaturile au coborat la -25 de grade, in tarile baltice, in Belarus si in Ucraina temperaturile au coborat la -30 de grade.

Masa de aer rece a afectat si parti ale Europei Centrale si Vestice. In Elvetia sau Luxemburg temperaturile au ajuns la -17 grade.

Totusi, aceste temperaturi nu reprezinta un record, iar fenomenul de racire nu poate fi numit unul exceptional.

In Peninsula Balcanica si in Romania sau Italia, masa de aer rece din Rusia s-a ciocnit si cu un front de aer umed, venit dinspre Marea Mediterana, ceea ce a dus la caderi insemnate de zapada. Acelasi lucru s-a intamplat si in nordul Africii.

In schimb, curentii de aer cald au avansat prin nordul Oceanului Atlantic catre Islanda si regiunile arctice, unde temperaturile au ajuns, in februarie, la 5 grade Celsius, adica mai mult ca in Italia sau Turcia.

De asemenea, vremea este neobisnuit de calda pentru aceasta perioada si in regiunile temperate din America de Nord.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Meteorologiei, astfel de fenomene s-au intamplat de mai multe ori in ultimii zeci de ani, nefiind vorba de ceva foarte iesit din comun, ci doar de un aspect mai neplacut al iernii.

×