x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce să faci facultatea la 60 de ani

De ce să faci facultatea la 60 de ani

de Cristinel C. Popa    |    07 Iul 2015   •   09:18
De ce să faci facultatea la 60 de ani

Se numeşte Adrian Chitic, este student la matematică şi are de trei ori vârsta colegilor săi. Deşi ceilalţi studenţi fac glume „tehnice” şi îl întreabă dacă are cont pe Facebook, studentul de 60 de ani are acelaşi obiectiv ca şi ei: să termine facultatea şi să plece din ţară.

Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Matematica. Sesiunea de vară 2015, examen la “Varietăţi diferenţiabile şi riemanniene”. Studenţii aşteaptă înspăimântaţi sosirea profesorului. Se deschide uşa şi intră cu paşi nesiguri un domn la 60 de ani, cu părul grizonat şi o geantă şcolărească în mână. Câţiva se ridică şi salută. Numai că “profesorul” nu e profesor. E student şi el! Timid, îşi caută un loc în amfiteatru printre învăţăceii mai mici ca el cu aproape o jumătate de secol. Îşi scoate cursurile şi priveşte îngrijorat ceasul. E penultimul examen înaintea celui de licenţă.
Studentul cu părul alb este inginer. Când nu e ocupat cu seminariile, cursurile şi examenele, lucrează ca funcţionar la Primăria din Tg. Neamţ. Culmea, şi el abia aşteaptă să termine facultatea şi să plece din ţară: “Fac matematica ca un hobby. În tinereţe mi-a plăcut această materie, ca elev am participat şi la concursuri de profil. Însă acum mă motivează. Diploma îmi va trebui pentru un post de educator în străinătate. Vreau să plec chiar în vara aceasta”.

Şi acum e atât de diferit modul de relaţionare cu colegii. El are 60 de ani, ceilalţi 18-21, îl întreabă dacă are cont pe facebook, dacă are căsuţă de e-mail. Plus că nici cu telefonul mobil nu se descurcă prea bine. Şi-a rugat un coleg să-i dea telefonul pe “silence” atunci când a intrat la examen. Mai greu cu noile minuni ale tehnicii la 60 de ani! Dar chiar şi aşa, merge înainte. E pregătit să facă şi master. Încă doi ani braţ la braţ cu tinereţea!
 

×