Consilul Superior al Magistraturii pare să depună toate eforturile pentru tergiversa cât mai mult procedura de numire a unor noi şefi la Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a prelungi cât mai mult provizoratul conducerii lui Daniel Morar, un devotat cauzei Băsescu, în perspectiva menţinerii sub control al unui pol de putere, în perspectiva alegerilor din decembrie.
Ultima acţiune, care întăreşte veridicitatea acestei ipoteze, este hotărârea vicepreşedintelui CSM, Oana Hăineală, care, sub pretextul unei mai bune transparenţe a procedurilor de numire, a decis supunerea dezbaterii publice a proiectelor candidaţilor, procurorii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie,.
Practic, vineri 2 noiembrie, CSM a emis un comunicat de presă prin care a anunţat supunerea unei dezbateri publice proiectele celor doi nominalizaţi.
"Procurorii din cadrul structurii Ministerului Public, membrii corpului judiciar si reprezentantii societatii civile care doresc sa formuleze intrebari pentru a fi adresate candidatilor, le pot transmite, pana la data de 19 noiembrie 2012", se specifică în comunicatul emis de CSM.
Portalul lumeajustitiei.ro comentează această hotarâre, considerând-o ilegală, nefiind conţinută de legea care stabileşte numirea conducerii celor două instituţii. Mai mult, ideea unei discuţii publice pe probleme de management al unui parchet, un domeniu care cere o pregătire de specialitate, este considerată de-a dreptul absurdă.
CSM a mai anunţat că, în 22 noiembrie, cei doi candidaţi vor susţine un interviu, alături de Oana Hăineală, Florentina Gavadia, Bogdan Gabor şi Gheorghe Muscalu.
Lumeajustitiei.ro lansează un avertisment societăţii civile cu privire la acţiunile CSM, care, prin participarea la astfel de jocuri politice, afectează buna funcţionare a parchetelor.
lumeajustitiei.ro