x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la Guvern, sa traiasca: 300 de lei pentru sinistrati!

De la Guvern, sa traiasca: 300 de lei pentru sinistrati!

de Diana Scarlat    |    30 Iul 2008   •   00:00
De la Guvern, sa traiasca: 300 de lei pentru sinistrati!

BATAIE DE JOC ● Cabinetul Tariceanu a alocat sume derizorii dupa dezastru
Guvernul a stabilit ieri sumele pe care le vor primi cei afectati de inundatii: intre 300 si 800 de lei! Iar pentru familiile care trebuie sa-si ingroape mortii, cite 5.000 de lei. Din acesti bani se presupune ca ar trebui sa supravietuiasca cei ramasi fara case, fara recolte, fara haine, animale, hambare si tot ce agonisisera o viata.

BĂTAIE DE JOC ● Cabinetul Tăriceanu a alocat sume derizorii după dezastru

Guvernul a stabilit ieri sumele pe care le vor primi cei afectaţi de inundaţii: între 300 şi 800 de lei! Iar pentru familiile care trebuie să-şi îngroape morţii, cîte 5.000 de lei. Din aceşti bani se presupune că ar trebui să supravieţuiască cei rămaşi fără case, fără recolte, fără haine, animale, hambare şi tot ce agonisiseră o viaţă.

 Devastaţi de furia apelor care-au măturat totul în cale, înfometaţi, însetaţi şi obosiţi după zilele de nesomn, unii îşi plîng neputinţa după ce au pierdut tot. Alţii s-au apucat de reparaţii acolo unde apele s-au retras. Dar apa ameninţă în continuare. Siretul a atacat ieri judeţul Bacău, atingînd un debit record nemaiîntîlnit în istorie, de 2.676 de metri cubi pe secundă, de 20 de ori mai mare decît cel obişnuit. Oamenii au fost scoşi din case în comuna Săuceşti, unde mai multe sate au fost acoperite de ape. Ca şi în alte părţi, au fost mulţi care au refuzat să-şi lase casele în voia apelor devastatoare, spunînd chiar că preferă să moară decît să rămînă fără nimic. La fel şi în judeţul Iaşi, unde prefectul Marius Bodea a dispus ieri evacuarea populaţiei din şase localităţi din Lunca Prutului.

 

AJUTOARE DE LA STAT. Poate că Executivul se bazează pe ajutoarele umanitare pe care le vor trimite "cetăţenii de bine" – ca să ne amintim o expresie din decembrie ’89 –, partidele politice sau alţi români săraci, dornici să dea o mînă de ajutor oamenilor afectaţi de inundaţii, pentru că din calculele făcute ieri nu reiese că s-ar baza pe altceva. Într-o Românie în care pîinea costă 2 lei, uleiul 10 lei, iar o pară ajunge la 7-8 lei, sinistraţii ar trebui să supravieţuiască, după ce-au pierdut tot, cu 300 de lei. Aşa crede Executivul. În şedinţa de Guvern de ieri, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, s-a stabilit ca persoanele afectate de inundaţiile din judeţele Maramureş, Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bacău să primească ajutoare financiare de minimum 300 de lei. Familiilor în cadrul cărora au fost înregistrate decese în urma calamităţilor le vor fi alocate cîte 5.000 de lei, iar suma minimă alocată pentru fiecare persoană va fi suplimentată cu 800 de lei în cazul familiilor şi a persoanelor singure, ale căror case au fost distruse în totalitate de inundaţii, cu 500 de lei pentru locuinţele afectate în proporţie de peste 50% şi cu 300 de lei pentru casele afectate în proporţie de pînă la 50%. Ajutoarele financiare vor fi acordate pe bază de anchete sociale. În total au fost alocate 4,8 milioane de lei pentru achiziţionarea de alimente destinate sinistraţilor din judeţele afectate, iar o sumă de 50 de milioane de lei va fi acordată din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru refacerea infrastructurii inundate. Se vor mai da nişte bani după ce vor fi evaluate exact pagubele. Dar asta necesită mult timp, seriozitate şi echipe întregi de specialişti care, la rîndul lor, vor fi plătiţi din banii statului. Tot atunci se va stabili cîţi bani vor primi oamenii pentru a-şi reface casele. În ajutorul celor din zonele afectate, MIRA a trimis 2.813 oameni.

 

COŞMARUL CONTINUĂ. Pericolul încă nu a trecut, deoarece hidrologii au anunţat ieri menţinerea codului roşu pînă astăzi la ora 16:00, atenţionarea vizînd zona riverană Prutului, în aval de barajul de la Stînca Costeşti rîul atingînd un debit care a depăşit cota de pericol. Autorităţile din judeţul Botoşani au evacuat ieri populaţia din mai multe localităţi situate în aval de Stînca-Costeşti şi au luat măsuri pentru prevenirea unor incidente care pot apărea în timpul golirii unei părţi din lacul de acumulare, în care volumul de apă a atins nivelul maxim. La Manoleasa, Ripiceni, Mihălăşeni şi Başeu au fost înfiinţate comitete locale pentru situaţii de urgenţă. În amonte de baraj apa este în scădere începînd de luni noapte, însă autorităţile au decis golirea unei părţi din lacul de acumulare, cota acestuia situîndu-se peste nivelul maxim de retenţie. Se face deversarea controlată a lacului de la Stînca-Costeşti, după ce Prutul a depăşit cota de pericol cu 50 de centimetri.

 

PERICOL PE DUNĂRE! Apele revărsate ale Siretului au inundat ieri mai multe terenuri şi un drum comunal din judeţul Galaţi, ca urmare a deversării unui debit de 1.700 de metri cubi pe secundă, cu tendinţă de creştere, din Acumularea Călimăneşti. Primele efecte ale inundaţiilor de pe Siret se fac simţite şi pe Dunăre, zeci de trunchiuri de copaci smulse de pe malul rîului plutind în dreptul Portului Galaţi.  

 

Barajul de la Stînca-Costeşti, golit

Hidrologii români, moldoveni şi ucraineni au dezbătut ieri posibilitatea de golire a lacului de acumulare de la Stînca Costeşti, umplut pînă aproape de maximum de viiturile din ultimele zile de pe Rîul Prut. Autorităţile române şi moldovene au decis ca barajul de la Stînca Costeşti, punct de trecere a frontierei între România şi Republica Moldova, să fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secundă. Decizia a fost luată deoarece volumul de apă atinsese o cotă istorică, de 1,1 miliarde de metri cubi. Astfel, pericolul de inundaţii nu viza cu certitudine decît trei incinte agricole inundabile din aval, locuite, care au fost deja evacuate. Dacă barajul va fi golit cu 1.000 de metri cubi pe secundă, situaţia se schimbă rău, iar riscul inundaţiilor creşte. La acest debit, viitura de pe Prut ar putea ajunge în dreptul localităţilor evacuate în 20-30 de ore. În Republica Moldova, din raioanele Rîşcani, Glodeni, Făleşti şi Ungheni au fost evacuate ieri 27 de localităţi. Autorităţile din judeţul Botoşani au evacuat ieri şapte localităţi situate în aval de Stînca-Costeşti, în lunca Prutului, iar cele de la Iaşi, şase localităţi, respectiv Trifeşti, Lunca Prut, Vladomira, Sculeni, Frăsuleni şi Şendreni.

 

Băsescu, "lăudat": "Băi, comunistule!"

Băile de mulţime nu prea i-au priit preşedintelui Băsescu ieri, ba chiar s-ar putea spune că a avut parte mai mult de duşuri reci, cum s-a întîmplat la Tămăşeni: "Pot să întreb ceva, tovarăşu... ştiu de ce spun asta. Deci de 19 ani de zile, de cînd am scăpat de aşa-zisa revoluţie, de fapt, lovitură de stat, deci dumneavoastră nu puteţi să spuneţi că nu aţi fost membru de partid! Aţi fost şi aţi fost membru activ!", i-a spus preşedintelui un jurnalist din presa locală, numindu-l apoi "comunist". Sătenii au încercat să-l înlăture, iar şeful statului i-a dat o replică acidă, după ce s-a îndepărtat.

 

Bilanţ inundaţii

8 morţi

6 judeţe afectate

146 de localităţi sub ape

15.183 de persoane evacuate

149 de locuinţe distruse total

122 de locuinţe în pericol de prăbuşire

3.219 de case grav afectate

6.826 de gospodării inundate

8.300 de fîntîni acoperite de mîl

1.524 poduri şi podeţe distruse

27.140 hectare de teren agricol inundate

peste 7 km de drumuri naţionale inundate

1.103 km de drumuri judeţene şi comunale inundate

12 drumuri naţionale din 6 judeţe inundate.

×
Subiecte în articol: observator afecta