x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la lesinuri la primul deces

De la lesinuri la primul deces

de Magda Marincovici    |    29 Iul 2005   •   00:00
De la lesinuri la primul deces

Canicula a obligat conducerea Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) sa suplimenteze personalul medical pentru a face fata numarului mai mare de apeluri telefonice.

Daca in zilele cu temperaturi normale sunt 20 de medici si 18 asistenti medicali, in ultimele 24 de ore la SAMB au fost 24 de medici si 20 de asistenti medicali. La ora actuala, SAMB pune la dispozitia bucurestenilor 48 de ambulante ziua si intre 40 si 42 in timpul noptii.

APELURI. Directorul SAMB, doctorul Ovidiu Cismaru, spune ca numarul solicitarilor a crescut cu aproximativ 20% comparativ cu zilele obisnuite, dar deocamdata nu s-au depasit limitele inregistrate in perioadele caniculare din anii anteriori. Bucurestenii au apelat la Salvare nu numai de la domiciliu, ci si din magazine, hoteluri, alte locuri publice, de pe strada. Doctorul Ovidiu Cismaru spune ca au fost inregistrate aproape 20 de solicitari pentru accident vascular cerebral, cardiopatii ischemice, dar si 44 de persoane cazute pe strada sau care au suferit caderi de calciu si colici. Ambulantele au fost chemate in special pentru a acorda primul ajutor persoanelor care au deja o afectiune si a caror stare s-a agravat din cauza caldurii. Una dintre persoanele cazute pe strada si care suferea de o boala cronica a decedat. Caldura afecteaza si persoanele suferinde de hipertiroidie, acestea fiind predispusi la hipertensiune.

PRIORITATE. Directorul SAMB precizeaza ca, desi s-au suplimentat liniile de garda, Salvarea face cu greu fata solicitarilor, in conditiile unui trafic foarte intens. "Este foarte greu sa ne deplasam prin Capitala in jurul pranzului. De cele mai multe ori, mergem pe rute ocolitoare, ceea ce inseamna mai mult timp pentru a ajunge la un caz. De aceea, recomand participantilor la trafic sa acorde prioritate ambulantelor, mai ales in aceste zile in care SAMB este foarte solicitat". Doctorul Ovidiu Cismaru recomanda populatiei in aceste zile sa bea multa apa, sa poarte imbracaminte lejera, sa renunta la alcool, tutun si cafea si sa se protejeze impotriva radiatiilor solare.

PRIMUL AJUTOR
"Au fost inregistrate aproape 20 de solicitari pentru accident vascular cerebral, cardiopatii ischemice, dar si 44 de persoane cazute pe strada sau care au suferit caderi de calciu si colici. Ambulantele au fost chemate in special pentru a acorda primul ajutor persoanelor care au deja o afectiune si a caror stare s-a agravat din cauza caldurii" - Dr. Ovidiu Cismaru, directorul SAMB

×
Subiecte în articol: observator samb