Jurnalul National continua periplul prin meandrele declaratiilor de avere ale celor care, legati la ochi, impart dreptatea cu balanta.Georgeta Istrate, fost presedinte al Tribunalului Olt, nu a plans dupa cei aproape 20.000 de euro pe care i-a imprumutat SC Audit Cont Fin SRL.
Jurnalul National continua periplul prin meandrele declaratiilor de avere ale celor care, legati la ochi, impart dreptatea cu balanta.Georgeta Istrate, fost presedinte al Tribunalului Olt, nu a plans dupa cei aproape 20.000 de euro pe care i-a imprumutat SC Audit Cont Fin SRL. Faptul ca firma apartine sotului nu surprinde cu nimic. La fel de nesurprinzator este si faptul ca pensia militara a domnului Istrate, care este si angajat al Casei de Asigurari de Sanatate Olt. Sindromul paunului. Mitrea Muntean Rozmeni-Daniela, de la Curtea de Apel Suceava, are un sot inspector principal la Politie. Asta nu inseamna ca nu are voie sa cumpere terenuri, mai ales in 2004. Printre aceste tarlale se numara si un mic teren intravilan de doar 3.600 mp pe Aleea Dumbravii din Suceava. Acest teren este ca un aluat pus la dospit, intrucat tot in 2004, in timpul unei vanzari, ca printr-un miracol, terenul si-a marit singur suprafata: din 3.600 mp s-a infoiat la 5.642 mp. Desigur, vina poate fi a inundatiilor din acel an. Pe acest teren, umflat sau nu de ape, judecatoarea a incasat 2,6 miliarde de lei. Acelasi lucru s-a intamplat si cu un teren agricol de 1.000 mp al familiei din comuna Scheia, teren obtinut in urma unui troc. Acest pamant a fost vandut dupa cum urmeaza: in mai 2004, unui anume Mihai Ursan 1.000 mp, iar Doru Ghiata s-a ales si el tot cu 1.000 mp din acelasi lot. "Cred ca nu intelegeti sau nu se intelege ce scrie. Cred ca e o confuzie, eu am avut pe Aleea Dumbravii un hectar. Rubricile acelea sunt facute incat nu se poate explica clar toate amanuntele. Am sa verific si eu daca sunt neconcordante, pentru ca sa rectific. Mi se pare nepotrivit sa discutam la telefon aceste aspecte", a lamurit situatia doamna judecator. Ban la ban trage. Cristina Parvu, de la Judecatoria Vaslui, nu poate spune ca nu are o familie bogata: doua terenuri intravilane, un apartament, o casa de locuit, spatii comerciale si de productie, bijuterii de 8.000 de euro. 2003 si 2004 au adus un depozit bancar de jumatate de miliard de lei vechi, dar 2005 s-a dovedit un an propice: depozit de 2,5 miliarde de lei si 1,6 miliarde in fonduri de investitii. Sotul are grija de: Dixman SA ACS Pigal SRL, din MHT Izolatii si Pigal Conserv SRL. La acestea se mai adauga si dividende de la Nokia SRL. S-a imprumutat cu 32.000 de euro de la o banca, dar apetitul pentru lei si-a spus cuvantul. Trei miliarde de lei vechi au poposit in 2005 in buzunarele judecatoarei, dar nu au stat mult, pentru ca i-a si returnat in acelasi an.
Ajutoare
|
Nicolae Oltean de la Tribunalul Bistrita nu se poate abtine sa nu ajute firmele aflate in nevoie financiara. Judecatorul a dat bani la Teraplast SA - 120 de milioane de lei vechi, Plastsistem SA - 840 de milioane de lei vechi, BRD - 188 de milioane. Rombat a primit numai 825.000 de lei vechi. De fapt, acestea sunt actiunile pe care omul le detine impreuna cu sotia, cu mentiunea ca in declaratia de avere apar la rubrica: plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate, tip nr. 3, adica imprumuri acordate in nume personal.
|
Maine
|
Nu veti ramane uimiti ca unor procurori le merge atat de bine, incat salariul ramane pentru floricele si un brifcor.
|
Justitia americana - Munaf, judecat "en banc"
|
Condamnat la moarte de Justitia de la Bagdad, Mohammad Munaf a obtinut, ca american, inca o amanare a transferarii sale catre fortele irakiene. Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia a decis la 15 decembrie sa dea curs cererii lui Munaf ca apelul lui sa fie rejudecat "en banc", adica de catre toti judecatorii curtii. Curtile de apel din SUA accepta uneori reexaminarea unui caz "en banc" pentru a reconsidera decizia unei camere a curtii, formata dintr-un numar restrans de judecatori. Procedura este folosita pentru chestiunile de o importanta publica exceptionala sau daca decizia grupului de judecatori contrazice decizii anterioare luate de curte. Potrivit NewsIn, judecatorii Curtii de Apel au dat acest verdict, prin majoritate de voturi, instanta ordonand armatei americane sa amane transferarea lui Munaf in custodia fortelor irakiene pana la solutionarea acestei cauze. Decizia de vineri vine dupa ce Curtea Suprema a SUA a refuzat sa intervina in cazul Munaf pentru a bloca transferarea sa, respingandu-i apelul. Un tribunal irakian l-a condamnat pe Munaf la moarte prin spanzurare, la data de 12 octombrie, pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani in Irak. (V.F.)
|
Citește pe Antena3.ro