x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ziua lui, Borbely aruncă televizoare

De ziua lui, Borbely aruncă televizoare

de Raluca Cret    |    26 Mar 2010   •   00:00

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a pornit marea debarasare dintr-o comună mureşeană campioană la colectarea deşeurilor.



Marea debarasare a început la Acăţari, unde ministrul Mediului şi Pădurilor a aruncat televizorul Fundaţiei Bernady, al cărei preşedinte este. Evenimentul a coincis cu ziua de naştere a ministrului, care a ales localitatea mureşeană deoarece cantitatea de deşeuri colectată în comună a fost de două ori mai mare decât cantitatea colectată în Târgu-Mureş.

Performanţa se datorează unui proiect de colectare selectivă a gunoiului, în valoare de 2 milioane de euro, care rezolvă problema deşeurilor pentru 13 localităţi de pe Valea Nirajului. Borbely a decis că de acum înainte Marea debarasare să se organizeze trimestrial, inclusiv în mediul rural.

"În mediul rural sunt destul de multe asemenea echipamente electrice şi electronice, oamenii sunt mai tradiţionalişti, pun câte o floare pe televizorul vechi şi gata, au mobilă. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să se debaraseze de aceste aparate pentru că sunt poluante, au freon, plumb. Lucrăm şi la legislaţie, pentru că trebuie să ai şi un sistem de colectare bine pus la punct", a declarat Borbely.

La reciclare stăm prost: dacă Uniunea Europeană ne cere să colectăm 4 kilograme de deşeuri electrice şi electronice pe cap de locuitor, noi abia reuşim să aruncăm 1,5 kilograme. În 2008, la nivel naţional s-au colectat 1.970 de tone de deşeuri, în 2009 s-au colectat cu 500 de tone mai puţin. În schimb, stăm bine la colectarea de peturi, unde am depăşit cerinţele UE din cauză că producătorii de băuturi răcoritoare şi apă minerală plătesc mai mult dacă nu asigură sistemul de reciclare.

Întrebat dacă nu ar fi bine ca statul să extindă programul Rabla şi pentru electrocasnice, ministrul a fost reticent şi a dat exemplul Germaniei, unde sistemul de colectare a peturilor contracost a costat 700 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator