Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele trei zile până la valoarea de 2.600 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru perioada 1 - 8 septembrie 2019.
"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în prima zi, în scădere în următoarele trei zile până la valoarea de 2.600 mc/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Hârşova - Tulcea", anunţă hidrologii.
În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare în perioada 1 - 8 septembrie, însă pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate.
Potrivit prognozei lunare emise de INHGA, în septembrie 2019, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Lăpuş, Someşul Mare, Mureş superior şi mijlociu, Râmnicu Sărat, Putna, Bârlad şi pe afluenţii Prutului (30-50% din normalele lunare) şi mai mari pe râurile din bazinul Ialomiţei (80-100% din normalele lunare).
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, prognoza debitelor medii şi extreme lunare la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) arată un nivel situat între 2.500 şi 3.800 metri cubi/secundă (mc/s), în timp ce media multianuală a lunii septembrie este de 3.800 mc/s.