x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, trimis în judecată pentru luare de mită

Decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, trimis în judecată pentru luare de mită

04 Iun 2015   •   18:07
Decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, trimis în judecată pentru luare de mită
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, fiind acuzată că a primit mită o tavă şi un ceainic argintat, pentru a înscrie nelegal un student marocan direct în anul II de studii.

Potrivit unui comunicat al DNA, Doina Azoicăi va fi judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Ionela Lăcrămioara Şerban, prodecan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual; Ligia Nicoleta Buhuş, medic; Haizoun El Houssine, cetăţean marocan, Agha Romeen.

Potrivit DNA, în ziua de 22 noiembrie 2014, Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală Iaşi, a primit de la Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, o tavă confecţionată din cupru, argintată, în greutate de 1.359,90 grame (valoare de piaţă minimă 800 lei) şi un ceainic argintat, confecţionat din alamă, cupru şi zinc (valoare de piaţă minimă 100 lei).

Bunurile respective au fost primite în schimbul înscrierii fiului lui Haizoun El Houssine, în mod nelegal, direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină Iaşi.

La data de 18 noiembrie 2014, Doina Azoicăi şi Ionela Lăcrămioara Şerban (prodecan), în calitate de membre ale Biroului Consiliu al Facultăţii de Medicină, au semnat procesul-verbal prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine şi au atestat în fals că au verificat actele de studii (în original) prezentate de acesta - scrisoarea de acceptare la studii (deşi candidatul nu a obţinut un astfel de document pentru anul II de studiu, ci doar pentru anul I), situaţia şcolară (la dosar există o foaie matricolă pentru anul II de studii ce poartă ştampila unei universităţi din Belgia, ştampilată, dar nesemnată de reprezentanţii instituţiei, precum şi o copie a foii matricole aferente anului I de studii de la aceeaşi universitate, ştampilată, dar nesemnată), planul de învăţământ, programa analitică (la dosar există doar fişe ale disciplinelor descărcate la data de 01.11.2014 de pe site-ul universităţii din Belgia).

DNA arată că aceste înscrisuri nu constituie documente de lucru prevăzute în "Procedura de lucru echivalare studii universitare de licenţă", adoptată în anul 2013 de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, potrivit Agerpres.

Ulterior, la data de 20 noiembrie 2014, în baza procesului-verbal menţionat (prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine), Doina Azoicăi a aprobat solicitarea acestuia de înscriere direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină, deşi, pe baza documentelor depuse anterior şi conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, acest candidat nu putea fi înscris la studii decât în anul I.

În acest fel, bugetul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentând taxă de şcolarizare pe care instituţia de învăţământ avea interesul legal să o încaseze pentru anul I de studii.

DNA susţine că Ligia Buhuş, în calitate de medic, a emis la data de 1 octombrie 2014 o adeverinţă, prin care a atestat în fals că fiul lui Haizoun El Houssine, care în acel moment nu se afla în România, este înscris în evidenţele cabinetului său medical individual, că a fost consultat şi că este clinic sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la cursurile anului I la UMF Iaşi, în vederea obţinerii scrisorii de acceptare la cursuri ce se eliberează de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Iaşi, cu propunerea menţinerii măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea Doinei Azoicăi, până la concurenţa sumei de 5.000 euro.

×