UPDATE 17.16 Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie
UPDATE 16:36 - Unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale, Aspazia Cojocaru, a facut o declaratie socanta: "Dupa mine, referendumul trebuia anulat, pentru ca s-a bazat pe date false!"
UPDATE 16:04 - Lovitura de teatru la CCR, care a amanat pentru 12 septembrie decizia privind referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu. Decizia a fost luata pentru ca informatiile care au ajuns la judecatorii Curtii sunt contradictorii. Presedintele interimar Crin Antonescu ramane in functie pana la data pronuntarii CCR.
UPDATE - Magistratii Curtii Constitutionale au reluat in aceasta dimineata, la ora 9.00, dezbaterile pe tema referendumului pentru demiterea presedintelui. sedinta a fost intrerupta ieri dupa mai bine de cinci ore de dezbatere fara ca judecatorii sa ajunga la un rezultat.
Intre timp, judecatorii Curtii au cerut informatii noi de la Ministerul Administatiei Internelor si Institutul National de Statistica pentru a se lamuri cati alegatori romani au votat si cati exista in totalitate.
----------------------------------------------------
Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat luarea unei decizii in privinta validarii referendumului pentru demiterea presedintelui, desfasurat in 29 iulie.
CCR a solicitat institutiilor abilitate - MAI si INS, date suplimentare care sa clarifice situatia numarului persoanelor cu drept de vot, inscrise pe listele electorale la data desfasurarii referendumului.
"Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii", se arata in comunicatul CCR.
Citeste si: "Basescu: Nu ma ingrijoreaza amanarea deciziei CC, ei trebuie sa aiba documente originale in dosare"
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, referindu-se la faptul ca au fost cerute informatii de la MAI si INS inainte de a se pronunta cu privire la rezultatul referendumului, ca judecatorii CC trebuie sa aiba documente oficiale, trimise catre ei de institutii.
"In toate dosarele de contestatii se spune ca cifra luata in calcul de BEC prin numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente este mai mare decat cea reala si ca cei de la Statistica ar avea alte cifre in urma recensamantului care s-a efectuat anul trecut", a precizat presedintele Curtii Constitutionale, citat de Mediafax.
Zegrean a mai spus ca CC trebui sa aiba, in dosare, documente trimise de institutii catre Curte.
"Noi suntem judecatori si noi trebuie sa avem documente trimise catre noi, in dosarele noastre (...) Trebuie sa avem in dosar documente trimise catre noi, nu pot sa cred intr-o hartie trimisa cuiva anume", a explicat Zegrean.
El a mai precizat ca a primit raspunsuri la solicitarile Curtii atat de la MAI, cat si de la INS, insa nu a dat detalii despre cifrele mentionate in aceste documente.
Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au declarat, pentru Mediafax, ca institutiei i-au fost solicitate de catre Curtea Constitutionala precizari privind numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie si ca a fost deja comunicat ca acesta este de 18.292.514.
"Ministerul a primit, in cursul zilei de miercuri, aceasta solicitare din partea Curtii si, drept raspuns, a fost comunicat numarul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI inainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru.
CCR se va intruni intr-o noua sedinta, in cursul zilei de joi, incepand cu ora 9. Nu se poate preciza daca deliberarile se vor incheia in cursul acestei zile.