x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DECIZIE CSM - Becali, sancţionat cu "vot de blam"

DECIZIE CSM - Becali, sancţionat cu "vot de blam"

de Violeta Fotache    |    26 Sep 2008   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât ieri că politicianul şi omul de afaceri Gigi Becali a lezat prestigiul justiţiei şi imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Cum? Prin declaraţiile făcute în urmă cu aproximativ trei luni la adresa procurorilor, pe care i-a numit cârpe, şi nu numai.



Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât ieri că politicianul şi omul de afaceri Gigi Becali a lezat prestigiul justiţiei şi imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Cum? Prin declaraţiile făcute în urmă cu aproximativ trei luni la adresa procurorilor, pe care i-a numit cârpe, şi nu numai.

CSM condamnă public acest gen de comportament. "Ţineam cu Steaua de când eram mică şi acum parcă nu mai pot să ţin cu ei, din cauza acestui domn", a spus şefa CSM, după ce membrii Consiliului au hotărât să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru luarea de măsuri. "Păcat că s-a dezincriminat infracţiunea de ultraj. Judecătorii sunt jigniţi zilnic în sălile de şedinţă şi nu pot lua nici o măsură!", a spus şi magistratul Angela Hărăstăşanu, subliniind astfel pericolul urmării unui exemplu negativ.

Din păcate, până la intrarea în vigoare a noului Cod penal – în care sunt prevăzute pedepse pentru acest gen de fapte împotriva justiţiei –, Gigi Becali rămâne sancţionat doar cu "votul de blam" dat ieri de CSM.

Vă prezentăm nota Inspecţiei Judiciare a CSM prin care inspectorii au constatat că, în toate cele trei dosare al căror protagonist este Gigi Becali, procurorii anchetatori, jigniţi în toate felurile de politician, au respectat procedurile legale. Citiţi şi comunicatul CSM prin care se atrage atenţia şi asupra prestaţiei unor moderatori de televiziune.

COMUNICAT
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în şedinţa de azi, 25.09.2008, că  afirmaţiile şi aprecierile cu caracter defăimător, insultele şi invectivele la adresa procurorilor, exprimate pe postul de televiziune B1 TV, ediţia din 9 mai 2008, de către domnul George Becali, reiterate în articolul de presă din cotidianul "Jurnalul Naţional" din 15 mai 2008, în raport de calitatea acestuia de învinuit, au afectat imaginea instituţiei şi au indus, în opinia publică, ideea că activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie este ineficientă.
  Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că sunt necesare reintroducerea textelor care protejează autoritatea judecătorească, abrogate în anul 2006, care sancţionează astfel de comportamente publice.
 Din verificările efectuate de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a rezultat că procurorii ce instrumentează cele două dosare au respectat dispoziţiile legale, neexistând date care să ateste încălcarea normelor de procedură, inclusiv cu ocazia audierii învinuitului Becali George.
Se impunea totuşi ca moderatorul emisiunii să ia măsuri pentru a preîntâmpina insultele şi invectivele adresate magistraţilor.
Mai mult, în cadrul emisiunii, s-au făcut aprecieri negative la cauzele aflate în curs de soluţionare, măsurile luate de procurori şi conduita acestora.
Potrivit legii, plângerea formulată împotriva măsurilor sau actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de procurorul ierarhic şi, respectiv, instanţa de judecată, în conformitate cu dispoziţiile art. 278 şi art. 2781 Cod procedură penală.
Pe de altă parte, trebuie menţionat că dispoziţiile procesual penale oferă garanţii suficiente, de natură să asigure o protecţie eficientă şi reală împotriva abuzurilor.
Probele nu au o valoare mai dinainte stabilită, urmând ca aprecierea lor să se facă în raport de întregul material probator, ceea ce înseamnă că nu există o preeminenţă a probelor administrate, în faza de urmărire penală.
    Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu, pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar creea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor.
    Aprecierile domnului George Becali în legătură cu modul de administrare a probelor ori actelor efectuate în cursul urmăririi penale nu au afectat independenţa sau imparţialitatea procurorilor.
    Este evident că, în virtutea prerogativelor prevăzute de lege, procurorii trebuie să-şi exercite funcţia cu obiectivitate şi imparţialitate, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură.       
Judecător Cecilia Morariu,
Purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii



Descărcaţi aici Nota Serviciului de Inspecţie Judiciară pentru Procurori în cazul Becali.

×