x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decretul preşedintelui privind prelungirea mandatului şefului SMAp, publicat în Monitorul Oficial

Decretul preşedintelui privind prelungirea mandatului şefului SMAp, publicat în Monitorul Oficial

29 Dec 2018   •   14:00
Decretul preşedintelui privind prelungirea mandatului şefului SMAp, publicat în Monitorul Oficial

Monitorul Oficial a publicat, sâmbătă, decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării (SMAp).

Şeful statului avertiza, vineri, într-un comunicat de presă, că întârzierea publicării acestui decret "are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

"Imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Decretul Preşedintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condiţiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaţilor, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României. Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative", preciza comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

La finalul şedinţei CSAT de vineri, preşedintele Iohannis declara că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMA, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.

"Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării, o situaţie foarte neplăcută, care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcţia de şef al Statului Major al Armatei. Deci, nu există o propunere pentru şeful Armatei. Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat şi trimis spre publicare decretul prin care se prelungeşte mandatul de şef al Armatei pentru generalul Ciucă", a spus Iohannis.

El a subliniat că generalul Nicolae Ciucă este "un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase". "Bine ar fi fost ca această chestiune să îşi fi găsit mai repede soluţionarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce", a precizat preşedintele.

Ministrul Apărării a declarat că propunerea sa pentru şefia Statului Major al Apărării a fost generalul Dumitru Scarlat, care reprezintă România la NATO şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Leş, şeful statului i-ar fi spus în şedinţa CSAT că nu vrea "să mute oamenii de aici colo, că sunt buni pe unde sunt".

"Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat - n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifăleanu să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale. (...) Din ce citesc eu în lege şi propunerea de prelungire se face tot de către ministrul Apărării", a adăugat Leş. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca