x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deficit de farmacii si farmacisti

Deficit de farmacii si farmacisti

15 Apr 2004   •   00:00

Romania se confrunta cu un deficit de farmacisti, dar si de farmacii. In prezent, se inregistreaza un deficit de 1.400 de farmacisti. Situatia este alarmanta in mediul rural, ceea ce se repercuteaza asupra accesului la medicamente.

La ora actuala, in marile orase exista o concentrare de lanturi farmaceutice in defavoarea populatiei din localitatile mici. Dupa 1989, criteriile de infiintare a unei farmacii au suferit mai multe modificari, favorizand aceasta concentrare. Pentru reglementarea acestei situatii, ministrul Sanatatii, dr. Ovidiu Branzan, a avut o intalnire cu presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. dr. Dumitru Lupuleasa. Doua grupe de lucru, conduse de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Sorin Pavelescu, si presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, vor lucra la proiectul legii farmaciei. Noul act normativ va elabora criterii vizand dinstanta intre farmacii si numarul populatiei deservite. Aceste criterii vor fi astfel concepute incat sa nu afecteze libera concurenta, dar totusi sa raspunda cererii populatiei.

Presedintele Colegiului Farmacistilor avertizeaza ca sumele alocate pentru medicamente gratuite si compensate sunt insuficiente si ca se asteapta rectificarea de buget. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator