x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - De ce nu se poate face renaturare

Delta Dunarii - De ce nu se poate face renaturare

de Alexandru Nastase    |    19 Iul 2006   •   00:00
Delta Dunarii - De ce nu se poate face renaturare

Ceruta cu insistenta dupa inundatii-le devastatoare din primavara aces-tui an, reconstructia ecologica a amenajarilor agricole si piscicole din Delta Dunarii e practic imposibil de realizat. Si asta, deoarece Consiliul Judetean Tulcea si consiliile locale le-au concesionat intre 1998 si 2000. Autoritatile to-pesc anual milioane de euro pentru proiecte care nu pot fi aplicate.

Reconstructia ecologica atat de necesara a Deltei Dunarii este in acest moment imposibil de realizat. Si asta deoarece Consiliul Judetean Tulcea si consiliile locale le-au concesionat intre 1998 si 2000 si nu exista sperante ca acestea vor fi reziliate. In aceasta situatie, in loc sa gaseasca solutii, autoritatile topesc anual sume imense de bani pentru studii si proiecte care ar putea fi puse in practica abia peste 40 de ani.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a facut public de curand anuntul de participare la procedura de adjudecare a contractului pentru servicii de proiectare pentru reconstructia ecologica a amenajarii piscicole Murighiol, judetul Tulcea. Este doar una dintre zonele din Delta indiguite si secate inainte de 1989 si folosite pentru agricultura, care ar trebui redate circuitului natural. Proiectul de la Murighiol are in vedere executarea de lucrari pentru racordarea amenajarii piscicole la sistemul hidrologic natural si asigurarea unei circulatii optime a apelor prin incinta. Lucrarile, potrivit planurilor, se vor face la stavilarul demontabil amplasat pe bratul Sfantu Gheoghe, lucrari de terasamente pentru racordarea sravilarului la fluviu si la ghiol, precum si lucrari de aparare si consolidari de maluri catre localitatea Murighiol. Pana aici, toate bune si frumoase. Amenajarea piscicola Murighiol are o suprafata de 2.260 de hectare. Din pacate, nici unul dintre acesti pasi nu este realizabil. Motivul? Zona care urmeaza sa fie reconstruita ecologic este concesionata de Consiliul Judetean Tulcea (1.926 de hectare) si de Consiliul Local Murighiol (334 de hectare) pentru 49 de ani cu posibilitate de prelungire, iar digul este proprietate privata, fiind vandut tot de CJ Tulcea. Ca atare, nici una dintre lucrarile pe care ARBDD ar trebui sa le faca nu poate avea loc.

SIMILAR. Aceeasi situatie se intalneste si la amenajarea Ceamurlia, situata intre bratele Chilia si Sulina ale Dunarii. La fel si cu amenajarile Sireasa, Pardina, Carasuhat, Popina sau Rusca. In Delta sunt 39.567 de hectare de suprafete amenajate pentru agricultura si alte 39.947 de incinte piscicole. Din aceste zone, 71.292 de hectare sunt concesionate de Consiliul Judetean, iar alte 8.249 de hectare sunt date in concesiune de consiliile locale. Contractele de concesiune sunt semnate in majoritate din 1998-2000 (cand la putere erau tot liberalo-democratii) pentru perioade de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire.

AVANTAJE. Concesionarii se feresc sa discute cu presa, dar mai scapa pe ici, pe colo informatii. Majoritatea are firme cu care face agricultura si piscicultura din anii ’90, inainte de concesiuni, dar spune ca aceasta forma este cea mai buna. Chiar daca trebuie sa plateasca redeventa pentru terenuri, beneficiaza de subventii de la stat pentru agricultura. Si atunci, e profitabil. Concesionarii trebuie sa primeasca despagubiri uriase daca cineva se leaga de respectivele suprafete. De asemenea, prin contract, nimeni nu se poate atinge de zonele lor. Cu atat mai mult ARBDD, care incearca sa inunde respectivele amenajari si sa le redea astfel circuitului natural. De aceea este inexplicabil de ce autoritatile aleg sa topeasca milioane de euro pentru studii, proiecte si licitatii care nu au nici o finalitate, in loc sa gaseasca solutii pentru renuntarea la concesiuni.

CE S-A FACUT. Din 1994 si pana acum, in Delta au fost renaturate 9.395 de hectare (amenajarile Babina, Cernovca, Popina si Fortuna), majoritatea sub mandatul guvernatorului Virgil Munteanu. Din pacate, desi exista si amenajari care nu au fost concesionate, actuala conducere a Rezervatiei nu sufla o vorba despre ele. In cazul rezilierii contractelor de concesiune existente, statul roman ar putea plati din bani publici despagubiri de zeci de milioane de euro. (Alexandru Nastase)

NICI NU VOR SA AUDA
Reprezentanti ai Consiliului Judetean Tulcea confirma ca nu vor accepta rezilierea contractelor de concesiune, pentru ca acestea aduc bani la buget. "Daca in ceea ce priveste contractele de concesiune la peste nu a intervenit nimeni in cazul abuzurilor care s-au facut pentru eliminarea lor, aici va fi o cu totul alta situatie. Multi au si proprietati in respectivele zone. Ce se incearca e absurd. E ca si cum te apuci tu de ochii lumii sa faci studii si planuri intr-o casa care nu e a ta", sustin surse din Consiliul Judetean Tulcea.
×
Subiecte în articol: observator hectare