x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DELTA DUNĂRII/Noul guvernator, cercetat penal

DELTA DUNĂRII/Noul guvernator, cercetat penal

de Alexandru Nastase    |    13 Feb 2009   •   00:00

Numit ieri în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, Grigore Baboianu are mai multe probleme legate de activitatea desfăşurată de-a lungul anilor la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Baboianu este cercetat penal acord tacit, infracţiune care este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. Noul guvernator preia o instituţie cu conturile blocate din cauza unui proces.




Baboianu a fost începând din anii ’90 directorul executiv al ARBDD Tulcea
Foto: Agerpres

Lui Baboianu i s-a făcut plângere pe­nală în cursul anului 2007, iar do­sarul a fost mutat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tulcea. Parchetul de pe lângă ÎCCJ a efectuat cercetări pe o perioadă de circa opt luni, după care şi-a declinat competenţa, având în vedere faptul că Paul Cononov (guvernator între 2005 şi 2008), cercetat împreună cu Ba­boianu şi şefa Serviciului Reglementări-Autorizări, nu mai avea calitatea de înalt funcţionar public. Temeiul juridic al plân­gerii se regăseşte în OUG nr. 27/17 aprilie 2003 aprobată prin Legea nr. 486/2003, privind procedura aprobării tacite. Fapta funcţionarul public care permite cu bună ştiinţă intrarea în vigoare cu bună ştiinţă a acordului tacit se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu în­chisoarea de la 1 la 5 ani. Plângerea pe­na­lă se întemeiază pe două hotărâri jude­că­toreşti irevocabile, pronunţate de instan­ţele din Tulcea, care consemnează intra­rea în vigoare a acordului tacit. Astfel, înlăturarea infracţiunii în cazul celor trei, având în vedere că ei sunt semnatarii ho­tărârilor judecătoreşti pe care se bazează documentele, este, teoretic, imposibilă.

"NU ÎMI PROPUN BĂTĂLII"
Grigore Baboianu nu a primit încă decizia de numire în funcţie. Abia întors din Austria, unde a fost pentru a discuta despre posibilitatea realizării unui pro­iect privind turismul durabil de-a lungul Dunării, Baboianu a declarat pentru Agerpres: "Nu îmi propun bătălii cu re­chi­ni sau vendete, ci să pun în practică un plan de management al Rezervaţiei care să respecte principiile de gestionare a unei rezervaţii, conform principiilor de la Sevilla. Delta nu este o rezervaţie oarecare, pentru că numai aici apar activităţi economice, comunităţi locale şi numai aici este vorba de o rezervaţie a biosferei". Printre proiectele la care lucrează Ba­boia­nu se numără monitoringul integrat al Rezervaţiei, sistemul de securizare a zo­ne­lor strict protejate din Deltă, cât şi ela­borarea şi implementarea unei strategii de conştientizare a populaţiei cu privire la Deltă, obiective pe care şi le-au propus şi foştii guvernatori Cononov şi Mi­ha­iu.

CONTURI BLOCATE
Aşa cum Jurnalul Naţional anunţa în exclusivitate încă de ieri, toate conturile Administraţiei Rezervaţiei, cu excepţia celor pentru salariile angaja­ţilor, au fost blocate. Situaţia a apărut ca urmare a de­ci­­ziei de poprire asiguratorie pe suma de 350.000 de lei, luată de instanţă în liti­giului comercial dintre ARBDD şi Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării. Litigiul a început în 2008, după ce fostul guvernator Liviu Mihaiu a refuzat să plă­­tească lucrări de cadastrare efectuate de INCDD în rezervaţie, în baza unei conven­ţii comerciale semnate de predecesorul său, Paul Cononov, care ar fi încheiat un contract fără respectarea procedurilor legale în vigoare.

×
Subiecte în articol: verde!