x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Profituri mai mari dupa rezilierea concesiunilor

Delta Dunarii - Profituri mai mari dupa rezilierea concesiunilor

de Alexandru Nastase    |    21 Iul 2006   •   00:00
Delta Dunarii - Profituri mai mari dupa rezilierea concesiunilor

Multi dintre fostii concesionari din Delta realizeaza acum profituri mai mari decat pe vremea in care erau titularii contractelor. Si asta pentru ca guvernantii le-au dat gratis pestele din Delta, desi ii acuzau in urma cu un an si jumatate ca exploateaza fara mila resursa din Rezervatie.

PARADOX IN DELTA. Ramasi fara concesiuni dupa presiunile si abuzurile autoritatilor, majoritatea fostilor concesionari realizeaza acum venituri mult mai mari din exploatarea pestelui decat pe vremea cand documentele erau in vigoare. Desi i-au acuzat ca secatuiesc Delta si ca vor distruge populatiile de peste din Rezervatie, guvernantii i-au lasat pe fostii concesionari sa-si continue afacerile si sa-si constituie asociatii de pescari. Mai mult decat atat, au fost autorizate sa intre pe balta si alte asociatii de pescari, insa punctele de colectare ale pestelui au ramas - cu litera de lege - tot cherhanalele vechilor concesionari. In plus, fostii concesionari au fost scutiti de la plata redeventei catre stat, de la a asigura paza resursei, de la a realiza investitii (repopulari cu puiet, dragari) si de la a plati studii stiintifice executate de institute de specialitate. Guvernantii au eliminat si obligatia de monitorizare a capturilor de peste, pe care o aveau concesionarii. Nici pescarii, nici cherhanalele nu mai au vreo obligatie de a raporta lunar la ARBDD cantitatile de peste prins pe fiecare specie si zona de pescuit in parte. In aceste conditii, scutiti de atatea taxe si obligatii, vechii titulari ai contractelor au prosperat. Unii dintre ei recunosc ca acum castiga mult mai bine decat pe vremea PSD.

PROCESE. Inceputul anului 2006 a starnit un puternic scandal in Delta. Sub pretextul ca UE cere saptamanal explicatii pentru mentinerea concesiunilor, guvernantii au decis sa nu elibereze autorizatii pentru firmele concesionare pana cand acestea nu isi vor rezilia fara pretentii financiare contractele. Si asta, desi clauzele pentru rezilierea ceruta de stat prevedeau ca guvernul trebuie sa acorde juste despagubiri. Mai multe firme au decis sa cada la pace cu autoritatile, iar altele au hotarat sa lupte pentru a obtine banii. Cei care au renuntat si-au format asociatii de pescari si au continuat activitatea. Toti ceilalti care pescuiesc in fostele zone concesionate au fost fortati de autoritati sa predea pestele la cherhanalele fostilor concesionari. Practic, firmele si-au continuat activitatea, insa fara a mai plati redeventa pentru resursa, fara a mai trebui sa faca paza, fara a mai fi silite sa faca investitii (repopulari, dragari) si fara a mai plati studii stiintifice efectuate de institute de specialitate. Cateva firme au preferat totusi sa mearga in instanta. In prezent mai sunt in derulare procese la diferite instante.

PRESIUNE PE RESURSA. Marea problema pe care au creat-o liberal-democratii in Delta Dunarii este ca prin eliminarea concesiunilor a crescut enorm presiunea pe resursa piscicola. Amenintata dupa braconajul fara limita din anii ’90, resursa era in plin proces de refacere, datorita repopularilor pe care erau constransi sa le faca, prin contract, concesionarii. Dupa rezilierea contractelor au reinceput sa apara braconierii. Potrivit institutiilor abilitate (Garda de Mediu, Inspectia Piscicola, Politia, Politia de Frontiera), anul acesta s-a braconat mai mult ca niciodata, capturile insemnand zeci de tone de peste si kilometri intregi de scule interzise. Spre deosebire de perioada concesiunilor, acum resursa este data gratis si prin incredintare directa, dar nimeni - nici macar statul - nu face repopulari si investitii in Rezervatie. Aceste probleme nu au fost aduse in discutie in vizita de plaja si pescuit facuta de premierul Tariceanu in urma cu doua saptamani. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator delta