OBSERVATOR
Diplomatia romana anunta ca va continua eforturile de stopare a lucrarilor la canalul ucrainean Bistroe.
ALEXANDRU NASTASE
|
PRO SI CONTRA. Canalul Bistroe a devenit marul discordiei diplomatice intre Romania si Ucraina |
Cosmin Dinescu, director general al Directiei Juridice din Ministerul Afacerilor Externe, a aratat, in cadrul simpozionului "Avem o Delta, cum procedam" organizat de Organizatia Salvati Delta - Academia Catavencu - , faptul ca MAE va continua strategia inceputa anul trecut pentru oprirea lucrarilor la canalul inceput de ucraineni.
Pana acum, Romania a primit reactii favorabile din partea tuturor conventiilor si tratatelor internationale pe care le-a activat si din partea Comisiei Europene. Aceste organisme au formulat luari de pozitie extrem de dure la adresa Ucrainei si au dat recomandari prin care au cerut autoritatilor de la Kiev sa isi revizuiasca pozitia in privinta construirii Canalului Bistroe si sa respecte prevederile conventiilor internationale la care este parte semnatara.
PROBLEMA. Canalul navigabil Dunare-Marea Neagra - denumit generic Bistroe - a inceput sa fie construit in mai 2004 cu incalcarea a 11 tratate si conventii internationale. Proiectul prevede adancirea si largirea Bratului Bistroe din
delta secundara a Bratului Chilia, din Ucraina, si dragarea a 11 praguri de pe Bratul Chilia, intre orasele Valcovo si Reni. Prima portiune a proiectului, de 9 kilometri, a fost inaugurata in august 2004, in ciuda nenumaratelor proteste internationale, iar cea de-a doua etapa, de peste 153 de kilometri, urmeaza sa fie finalizata pana in 2008. In lipsa unor solutii diplomatice, autoritatile romane au elaborat anul trecut un plan de reconstructie ecologica pentru contracararea efectelor Bistroe. Planul a fost prezentat de directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", Romulus Stiuca, si de guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu.
LICITATIE BLOCATA. Guvernul se pronunta impotriva oricarui demers de organizare a unei licitatii pentru finantarea celei de-a doua faze a proiectului privind construirea canalului de navigatie Bistroe in Delta Dunarii, daca autoritatile ucrainiene nu coopereaza si nu respecta cerintele internationale. "Mi-am exprimat de la bun inceput ingrijorarea in legatura cu impactul Canalului Bistroe asupra Deltei Dunarii si dezacordul cu acest
proiect", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. El a amintit ca, in 2004, Delta Dunarii a devenit o preocupare majora pe agenda publica interna si internationala, ca urmare a construirii de catre autoritatile ucrainene a canalului de navigatie de mare adancime Dunare-Marea Neagra, pe bratele Bistroe si Chilia din Delta, fara a respecta legislatia internationala in domeniu.