x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Reconstructia ecologica, anulata

Delta Dunarii - Reconstructia ecologica, anulata

01 Sep 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Reconstructia ecologica, anulata

Planul de reconstructie ecologica din Delta a fost abandonat de actualele conduceri ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Ministerului Mediului.

Apreciat de expertii internationali, planul strategic de reconstructie ecologica din Delta Dunarii a fost abandonat de actualele conduceri ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Ministerului Mediului. Desi planul prevedea masuri de contracarare a efectelor canalului Bistroe, dar si refacerea cadrului natural al Deltei, prioritatile guvernantilor par a fi cu totul altele.

Planul strategic de reconstructie ecologica din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost finalizat in cursul anului 2004 si are doua obiective majore: contracararea efectelor negative ale canalului Bistroe, construit de partea ucraineana si refacerea cadrului natural al Deltei, afectat prin realizarea amenajarilor agricole si piscicole din perioada anterioara anului 1989. In acest moment, amenajarile agricole si piscicole de pe teritoriul RBDD sunt domeniu public de interes judetean, aflate in administrarea Consiliului Judetean Tulcea. Pentru a proiecta si executa lucrarile de reconstructie ecologica este necesar ca aceste amenajari sa fie trecute in domeniul public de interes national. Totodata, nu este legal ca fonduri publice (fie de la bugetul de stat, fie credite externe) sa fie folosite pe terenuri care nu apartin statului. Inca din luna octombrie 2004, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a depus la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 82/1993, pentru trecerea a aproximativ 80.000 ha in domeniul public de interes national. Nici pana la acest moment, in 10 luni de zile, nu s-a finalizat nimic, responsabilii ministerului nereusind sa treaca de la declaratii de bune intentii la fapte concrete.

FARA SPRIJIN. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este subordonata, conform legii, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. In consecinta, ARBDD ar trebui sa beneficieze din partea MMGA nu numai de controale, oricat de firesti si necesare ar fi acestea, dar si de sprijin in aplicarea planului sau de management, plan inscris in aplicarea prevederilor conventiilor internationale in domeniu. Sprijinul concret nu s-a realizat nici in plan financiar si nici in cel institutional, unde s-ar fi putut realiza intarirea capacitatii organizatorice a Administratiei Rezervatiei. Aprecierile de care s-a bucurat activitatea ARBDD inainte de aprilie 2005 in randul conventiilor internationale ar fi trebuit sa constituie un motiv de mandrie pentru minister. Iar acesta ar fi putut sa aplice experienta acumulata de Administratie in 15 ani de activitate si in alte zone cu regim de protectie din Romania, in care protectia mediului este, si acum, doar un deziderat. In aceasta activitate, ARBDD inca se confrunta cu probleme generate de interesele economice si necesitatea de protectie. Iar aceste doua planuri ar putea oferi MMGA oportunitatea de a sprijini actiunile cu caracter protectionist.

ANULAT. Programul de guvernare contine doar unele prevederi vagi si interpretabile referitoare la Delta Dunarii. Insa administrarea Rezervatiei s-a facut pana acum si ar trebui sa se faca in conformitate cu prevederile conventiilor internationale la care Romania a aderat, si nu in functie de dorintele sau aprecierile generate de o culoare politica sau de alta. Actualele conduceri ale Ministerului Mediului si ARBDD nu au inteles ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, de-a lungul anilor, a atras aprecieri internationale cu care nu se pot lauda prea multi in Romania. La momentul actual problema reconstructiei ecologice in Rezervatie pare incheiata. ARBDD nu a intreprins nici un demers pentru preluarea celor 80.000 de hectare administrate de Consiliul Judetean Tulcea, iar Ministerul Mediului nu mai pomeneste nimic de grantul de 3 milioane de dolari contractat de la Banca Nordului.

Canalul Sulina - Lucrarile la Rostok, oprite din nou


Operatiunile de scoatere la mal a epavei navei Rostok au fost sistate temporar, au anuntat reprezentantii Consortiului care se ocupa cu scoaterea din apa a cargoului scufundat in urma cu 14 ani. Motivul acestei noi amanari il reprezinta nivelul neobisnuit de mare al Dunarii, ca urmare a inundatiilor din Romania, curentii puternici si trunchiurile de copaci care plutesc pe apa precum si cele care se afla in apa. Toate acestea au ridicat gradul de periculozitate al operatiunilor de scufundare cu mult peste nivelul admis. "Apele mari si curentii puternici aduc si o cantitate neobisnuita de aluviuni care se vor depune. Acest lucru va conduce la complicarea operatiunilor de indepartare a epavei care sunt deja foarte dificile datorita nivelului neasteptat de depuneri si consistentei acestora, combinat cu existenta resturilor de echipamente provenite din perioada incercarilor anterioare de indepartare a epavei navei Rostok", se arata in comunicatul Consortiului pentru Indepartarea Epavei Navei Rostok. Specialistii intentioneaza sa reia operatiunile de scufundare imediat ce conditiile de lucru se vor imbunatati si spera ca vor reusi sa scoata cat mai repede si ultima bucata a epavei, care cuprinde magaziile 1 si 2.

×