În una din ultimele şedinţe de Guvern, Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu a dispus trecerea a aproximativ 6.000 de hectare din nordul judeţului Constanţa din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în cea a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Asta pentru punerea la "adăpost" a terenurilor de rechinii imobiliari din Constanţa. De îndată ce au fost întocmite, documentele operaţiunii au fost blocate de Ministerul Justiţiei.
Una dintre cele mai valoroase zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Grindul Chituc, a fost în ultimii ani unul dintre obiectivele rechinilor imobiliari din Tulcea şi Constanţa. Grindul Chituc este o arie naturală protejată datorită importanţei sale în cursul migraţiei şi iernării a numeroase specii de păsări, biodiversităţii şi reprezentativităţii peisagistice. Situat pe malul Mării Negre, terenul virgin este, în viziunea dezvoltatorilor imobiliari, cea mai bună variantă pentru o nouă staţiune turistică ce ar urma să rivalizeze peste câţiva ani cu Mamaia. Proiectele există deja, mai rămânea de rezolvat situaţia juridică a terenurilor. Grindu Chituc are o zonă strict protejată şi o zonă tampon în care, prin lege, este interzisă orice activitate economică intensivă. În ultimii patru ani însă presa a relatat cum hectare întregi de teren au fost cadastrate şi intabulate de primăriile celor câteva localităţi situate în apropierea Grindului: Corbu, Vadu şi Săcele. Asta şi din cauza faptului că, deşi terenurile sunt incluse în Rezervaţia Biosferei, ele nu au acelaşi administrator. Astfel, aproximativ 6.000 de hectare sunt administrate de Agenţia Domeniilor Statului, în vreme ce alte câteva mii sunt administrare de ARBDD Tulcea.
HOTĂRĂRE DE GUVERN
Într-una din ultimele şedinţe de Guvern, Cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu a dezbătut problema, decizând ca terenurile ADS să treacă în administrarea ARBDD. Actul normativ se referea la terenuri amplasate pe Grindul Chituc, cu suprafeţe de 2.302,75 ha în zona cu regim de protecţie integrală, 3.214, 23 ha în zona tampon şi 649,65 ha în zona economică a grindului. Predarea ş preluarea terenurilor urma să se facă pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate de Guvern.
ERA NEVOIE DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
Surpriză, însă! HG-ul a fost respinsă de Ministerul Justiţiei, direcţia juridică apreciind că era nevoie de Ordonanţă de Urgenţă pentru preluarea terenurilor de către ARBDD. Aceeaşi direcţie juridică din MJ s-a opus şi la adoptarea Regulamentului urbanistic al Deltei Dunării. "Nu m-am aşteptam la aşa ceva. Documentele erau gata, obţinusem toate semnăturile de care era nevoie, de la Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii. Doar Ministerul Justiţiei s-a opus, invocând în chiar ultima şedinţă a Guvernului Tăriceanu faptul că era nevoie de ordonanţă de urgenţă, şi nu de hotărâre de guvern. Am să continuu să mă lupt pentru Grindul Chituc, pentru că sunt serioase interese imobiliare în jos, iar o astfel de zonă valoroasă trebuie să rămână a Rezervaţiei, nu să fie transformată în staţiune!", a declarat guvernatorul Deltei, Liviu Mihaiu.
Citește pe Antena3.ro