Camera Deputaţilor a adoptat ieri Ordonanţa prin care stimulentele acordate funcţionarilor din Ministerul de Finanţe sunt incluse în salariul de bază. OUG 1/2010, emisă la începutul anului 2010, a fost modificată în acest sens la cererea Ministerului Finanţelor, după ce a izbucnit revolta funcţionarilor din minister. Astfel, în Comisia de muncă deputatul PDL Claudia Boghevici a propus ca în Ordonanaţa privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora să fie introdus un articol nou care prevede că "pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscală, (...), salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".
Proiectul a întrunit 209 voturi favorabile, 12 împotrivă" şi 66 de abţineri. În favoarea ordonanaţei au votat şi deputaţii PNL, deşi viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că "e o lege proastă, nedreaptă, care nu face ceea ce trebuie pentru bugetari" şI că va avea efecte doar până la sfârşitul anului. Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că toţI colegii săI s-au abţinut de la vot pentru că nu sunt de acord cu legea salarizării unitare, "care a reuşit să creeze noi inechităţi în grila de salarizare". "Nu suntem de acord nici cu această OUG, pentru că, constatând că prin lege s-au creat noi inechităţi, aţi încercat să corectaţi grila de salarizare. Vă aflaţi şi acum în conflict instituţional, deşi aţi introdus acest amendament, pentru că prevederile din celelalte legi şi din Codul Fiscal, referitor la stimulente, au rămas", a comentat Duşa.
Guvernul a rezolvat temporar problema salariilor funcţionarilor, Camera Deputaţilor fiind for decizional în privinţa acestui act normativ. Discuţia despre acordarea lor este însă veche, în ciuda afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia premierul Emil Boc a aflat despre ele abia cu ocazia protestului de la Ministerul Finanţelor. Conform unui document prezentat de Mediafax, situaţia stimulentelor din instituţii publice a fost discutată în Guvern în luna iunie, când unii miniştri s-au plâns că le pleacă funcţionarii spre alte ministere în care sunt plătiţI mai bine. În urma discuţiei din Guvern, premierul Emil Boc a cerut ca, în termen de o săptămână, prin ordonanţă de urgenţă sau ordin de ministru, salariile şoferilor, secretarelor şi altor angajaţi din ministere, reclamaţI de miniştri că ar avea salarii mai mari decât secretarii de stat, să fie uniformizate. În şedinţa următoare, surse participante au relatat pentru Mediafax, că premierul Emil Boc i-a atenţionat pe minştri că stimulentele acordate angajaţilor sunt prea mari şi le-a solicitat să sisteze plata unor astfel de bonificaţii "nesimţite", avertizându-i că cine nu va respecta această cerere "va fi scos din echipă". Ulterior, miniştrii implicaţi au redactat un document care preciza că salariile de bază şi câştigul salarial al personalului din administraţia publică centrală sunt diferenţiate de la o instituţie la alta, deoarece până în 2010 salarizarea a fost reglementată prin acte normative distincte, diferenţiere realizată şi prin "multitudinea şi varietatea" sporurilor la salariul de bază, precum sporul de stabilitate (15%) în Ministerul Educaţiei, Ministerul de Externe, aparatul Parlamentului, sporul de fidelitate (până la 20%) pentru personalul auxiliar din justiţie şi personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sporul de antenă (10%) pentru unele instituţii publice, sporul de limbi străine (10%) la Ministerul de Externe, sporul de manager public (55%), sporul pentru suprasolicitare neuropsihică (33%) în Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, sporul de dispozitiv (25%) în Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, sporul pentru condiţii periculoase (50%), sporul pentru titlul ştiinţific de doctor (15%). Mai mult, un document al Ministerului Finanţelor, din luna mai, arăta că fondul de stimulente rezervat angajaţilor din instituţii publice a depăşit în 2009 1,1 miliarde lei, pentru un număr mediu total de 336.648 posturi plătite, fără ca nivelul câştigului salarial mediu brut total să scadă în majoritatea instituţiilor sub 3.000 lei. Conform documentului, cel mai mare fond de stimulente a fost în Ministerul Finanţelor (890,7 milioane lei) şi Ministerul Muncii (213,2 milioane lei).
Vezi raportul asupra proiectului de Lege