Editorialistul Adelheid Wolfl al cotidianului austriac Der Standard trage cateva concluzii dupa demisia premierului Emil Boc, intr-un articol intitulat "Marioneta paraseste Jucatorul".
"Presedintele care a dictat programul Guvernului a pus piciorul in prag. Cel tarziu in data de 15 ianuarie, cand toata Opera din Cluj s-a ridicat in picioare, la premiera lui Nabucco de Verdi, si a cantat Corul Robilor, era de inteles pentru toata lumea ca romanii s-au saturat pana peste cap de Guvern si ca nu mai tine smenul de tip Berlusconi al presedintelui Traian Basescu. Peste putin timp, Ministrul de Externe a trebuit sa plece. Luni a fost randul premierului Emil Boc. Considerat marioneta lui Basescu, Boc poate rasufla usurat ca nu mai atarna de sforile presedintelui. Criza economica din Romania a devenit o criza a democratiei. Guvernul nu sta la discutii. in Parlament sunt atatia oameni de afaceri care migreaza de la un partid la altul, ca si cum Der Standard: "Marioneta paraseste Jucatorul"am fi la o firma. Un mandat liber si asumat nu exista. Masurile de austeritate au agravat coruptia din Romania. Doar cine stie sa dea spaga, are o sansa intr-un spital sau o alta sau o alta institutie publica. Pensionarii nu mai stiu ce sa faca ca sa isi poata cumpera medicamente si sa isi plateasca intretinerea. Guvernul nu a cazut doar din cauza Guvernului, ci si din cauza
Wiener Zeitung "loveste", la randul sau: "Premierul Emil Boc s-a impiedicat de masurile de austeritate adoptate de Guvernul sau. Confruntat cu proteste masive pfaptului ca FMI si UE habar n-au si nici nu sunt interesati de modul in care poate fi rezolvata criza economica din Romania, fara a baga mana adanc in buzunarele romanilor".
Wiener Zeitung "loveste", la randul sau: "Premierul Emil Boc s-a impiedicat de masurile de austeritate adoptate de Guvernul sau. Confruntat cu proteste masive pe strazile Romaniei, Boc nu a avut de ales si si-a depus mandatul. Cel mai tanar membru al Uniunii Europene se alatura tarilor care s-au impiedicat de politica dictata de FMI. Romania urmeaza exemplul Greciei si Italiei si numeste un premier interimar in persoana lui Mihai Razvan Ungureanu, seful apolitic al SIE, dar acesta vrea sa continue politica dictata de Fondul Monetar International. Opozitia, aflata deja la peste 50%, cere imperativ alegeri anticipate. De peste trei saptamani, romanii sunt in strada si protesteaza impotriva presedintelui. Opozitia ar putea profita de aceasta situatie, in conditiile in care partidul de guvernamant nu este nici macar la 20%. In schimbul imprumuturilor contractele, FMI transmite tot felul de rapoarte pozitive despre Romania, discurs preluat si de demisionarul Emil Boc, fara sa spuna ca Romania nu a contractat nici macar 4% din fondurile europene destinate dezvoltarii. Inspectorii FMI spun ca Romania se afla pe drumul cel bun, tocmai in ziua in care demisioneaza Guvernul, dovada ca nu este de asteptat o schimbare a politicii din Romania. Comisia Europeana nu s-a aratat ingrijorata de situatia din Romania. O demisie a Guvernului era previzibila, sustin demnitarii de la Bruxelles".