x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Derogare pentru teatre

Derogare pentru teatre

de Maria Sârbu    |    23 Iul 2010   •   00:00
Derogare pentru teatre
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Instituţiile de spectacol - 37 la număr - înfiinţate de Guvern, mai degrabă prin hotărâre a Consiliului de Miniştri (înainte de decembrie 1989) sau decret regal, nu cad sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă 63/2010 emise de Guvern în scopul disponibilizărilor în administraţia publică locală. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor (foto), a declarat că autorităţile locale care au acum în subordine asemenea instituţii vor fi informate despre această decizie de ministrul Administraţiei şi Internelor, potrivit Mediafax. Totuşi, ministrul Culturii precizează că acestor instituţii li se vor aplica reduceri de personal, fără a fi sub incidenţa ordonanţei, "în limită rezonabilă" şi ţinând cont de profilul fiecăreia.

"Nimeni nu trebuie să fie ocolit de restructurare, dar nu acceptăm ca acest proces să fie derulat pe spinarea unora. Este incorect ca structurile de cultură înfiinţate prin decizii ale Guvernului, precum Teatrul German de Stat şi Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa, să fie restructurate prin decizii ale autorităţilor judeţene sau locale", a declarat premierul Boc, miercuri seară, la TVR, citat de Mediafax. El a precizat că miniştrii au "corectat" deja această problemă în relaţia cu autorităţile locale, pentru a fi evitate eventuale abuzuri. Dar a adăugat: "Nimeni nu scapă însă de restructurare; nu înseamnă că nu vor fi aplicate normativele de personal de către Ministerul Culturii".

Memoriul adresat de Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori celor mai înalţi demnitari ai statului, dar şi intervenţiile directorilor de teatre încep să dea roade. Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, ne-a declarat că este un lucru lipsit de logică faptul că instituţiile de spectacol cad sub incidenţa acestei ordonanţe.

Senatorul Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara, ne-a spus că "lucrurile merg spre bine, spre coacere", dar "trebuie să se coacă o hârtie scrisă din partea Guvernului". Şi el crede ferm că trebuie salvate şi celelalte instituţii de cultură, înfiinţate de autorităţile locale. În ceea ce priveşte reducerile de personal, de care "nu vor scăpa", Diaconu afirmă că dacă Guvernul acceptă ca instituţiile de cultură să nu cadă sub incidenţa OUG, asta înseamnă că ele "scapă total de orice reducere". El ne-a mai spus că o parte din consilierii de la Constanţa, în mare parte cei din PNL, "au iniţiat o cerere către prefect de anulare a hotărârii" prin care Teatrul Naţional de Operă şi Balet a fost absorbit de Teatrul de Stat.

×
Subiecte în articol: special observator