x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperire importantă în castrul roman Porolissum din Sălaj. Ce au găsit arheologii într-o zonă neexplorată, lângă Porta Praetoria (VIDEO)

Descoperire importantă în castrul roman Porolissum din Sălaj. Ce au găsit arheologii într-o zonă neexplorată, lângă Porta Praetoria (VIDEO)

26 Sep 2014   •   11:15
Descoperire importantă în castrul roman Porolissum din Sălaj. Ce au găsit arheologii într-o zonă neexplorată, lângă Porta Praetoria (VIDEO)

Săpăturile arheologice realizate în cadrul unui proiect european de punere în valoare a castrelor romane din Sălaj au scos la iveală un fragment din braţul unei statui imperiale romane din bronz. Descoperirea a fost făcută în Castrul de la Porolissum de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Deşi în zona castrului au existat numeroase săpături arheologice de-a lungul anilor, descoperirea a fost posibilă deoarece fragmentul se afla îngropat sub pământ în zonă neexplorată încă din imediata apropiere a Porţii Praetoria, poartă de acces în castru.

Potrivit celui care a descoperit fragmentul din bronz, asistentul cercetare Dan Deac, cel mai probabil statuia străjuia una dintre laturile drumului roman din interiorul castrului, drum ce lega Poarta Praetoria de clădirea comandamentului.

"Zona n-a fost deloc cercetată, pentru că o astfel de piesă putea apărea numai în zone necercetate. Poarta Praetoria a fost cercetată, dar numai la o mică distanţă în jurul ei, iar fragmentul a fost găsit la circa 15 metri de poartă. Noi am mai găsit în 2012, în zona castrului, o mână imensă de împărat, din bronz, ce este actualmente la Cluj-Napoca. Cu siguranţă umărul găsit acum nu este din aceeaşi statuia. În castru erau mai multe statui imperiale, nu era un singură. Puteau să fie statuile mai multor împăraţi, în funcţie de cum s-au succedat, deşi ei aveau şi obiceiul ca atunci când un împărat intra în dizgraţie şi era schimbat, era înlocuit numai capul statuii, pentru că statuile din bronz erau scumpe şi pe vremea aceea. Nu putem fi siguri câte au fost, pentru că în momentul în care s-a retras armata romană şi au venit barbarii au luat statuile şi le-au topit", a declarat vineri pentru Agerpres Horea Pop, şeful Secţiei de Cercetare din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

În anii anteriori în castru a mai fost descoperit un fragment de statuie din bronz cu chipul împăratului roman Marcus Aurelius Antoninus, poreclit Caracalla, dar şi alte fragmente de statui imperiale din bronz, despre care nu se poate afirma cu certitudine că fac parte din aceeaşi statuie.

Descoperirea recentă de la Porolissum vine chiar în anul în care muzeul din Zalău a aniversat, în luna august, printr-o serie de manifestări culturale, împlinirea a 1.080 de ani de vizita împăratului Caracalla la castrul de pe limesul imperiului roman. Cu prilejul acestei vizite în castru a fost amplasată o statuie ecvestră din bronz a împăratului, realizată la Roma şi reconstituită din mai multe bucăţi, la Porolissum.

×