x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Despădurirea, principala problemă de mediu a României

Despădurirea, principala problemă de mediu a României

19 Ian 2016   •   12:57
Despădurirea, principala problemă de mediu a României
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Despădurirea este principala problemă de mediu cu care se confruntă ţara noastră, inundaţiile cu din ce în ce mai multe pagube şi deplasările de teren fiind consecinţe directe ale acestui fenomen, a fost una dintre concluziile unei reuniuni a foştilor miniştri ai Mediului, organizată, ieri, de Asociaţia Planeta Verde. Foştii miniştri au făcut un rezumat al activităţii lor şi al problemelor pe care au trebuit să le gestioneze în ultimii 25 de ani.

Dealurile au început să o ia la vale, iar inundaţiile sunt tot mai catastrofale, pentru că unii și-au permis să taie pădurea, a fost mesajul Graţielei Gavrilescu, ministru al Mediului în perioada 2014-2015. Majoritatea miniștrilor prezenţi la evenimentul organizat ieri, la Opera Română, au nominalizat tăierile de păduri drept principala problemă de mediu pe care o are România. „După ce am aflat că 8,8 milioane de metri cubi de pădure se taie anual în România, am decis ca această problemă să fie discutată în CSAT. Am prezentat problema în forul suprem”, a spus Graţiela Gavrilescu. „Vedem cum dealurile au luat-o la vale și inundaţii catastrofale, pentru că unii și-au permis să taie pădurea”, a adăugat aceasta.

Problema defrișărilor a fost evocată și de ministrul din perioada 2014, Doina Pană. „Imaginaţia celor care vor să taie pădurile nu are limite. Noul Cod Silvic a fost o bătălie uriașă cu mafia transpartinică pe toate palierele. El este în vigoare, însă tristeţea mea este că, după mai bine de jumătate de an, nu are legislaţia subsecventă. Sunt de părere că domeniul pădurilor nu trebuie să se mai plimbe între ministere. Din punctul meu de vedere, pădurea merită un minister de sine stătător, pentru că nu este numai de interes naţional, ci și principala cauză care poate conduce la un mediu curat, la mai puţine inundaţii, cu pagube mai mici”, a declarat Pană. Lucia Varga, ministru în perioada 2012-2014, a spus că în problemele de mediu trebuie lăsate la o parte orgoliile politice și identificate problemele care trebuie rezolvate de urgenţă. „De ce în România încă se mai taie pădurile? De ce mai sunt oameni care nu au încă acces la apă? De ce, în România, specialiștii de mediu nu mai lucrează în instituţii de mediu, de ce au salariile atât de mici și de ce România este Cenușăreasa bugetului atunci când vine vorba despre protecţia mediului înconjurător? Sunt întrebări la care am vrea să avem soluţii”, a spus Lucia Varga.

La rândul său, Attila Korodi, ministru în perioada 2007- 2008, a declarat că societatea civilă trebuie implicată în politicile de mediu, pentru ca măsurile luate să fie sustenabile.

România era considerată cea mai poluată ţară din Europa, în 1990, a povestit primul ministru al Mediului de după Revoluţie, Valeriu Pop. Acesta a amintit că vizita lui Jacques Yves Cousteau a dus la promovarea naturii româneşti în străinătate, uşurând calea pentru crearea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

România trebuie să aibă o voce mult mai pregnantă la nivelul Uniunii Europene, iar mediul, la nivel naţional, să nu mai fie privit drept o Cenuşăreasă, a fost mesajul actualului ministru al Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în timpul reuniunii. Aceasta a adăugat că tranziţia către o economie verde ar genera locuri de muncă şi ar oferi ţării noastre capacitatea de a rămâne competitivă în piaţa internaţională.
 

×