Eşecul de la Bac este un dezastru care ne costă pe toţi. Ultimele două generaţii care au eşuat la examenul de bacalaureat a adus o gaură la biget de aproximativ 400 de milioane de euro, bani cu care ar fi putut fi contruite patru spitale de la zero.
Anul acesta 41 de mii de tineri care au ratat examenul în ultimele două săptămâni. În fiecare an, statul oferă pentru educaţia fiecaruia dintre ei, suma de 2.500 de lei. Înmulţind suma cu cele 12 luni ale anului, obţinem peste un miliard de lei, adică 300 de milioane de euro.
În fiecare an, mulţi dintre cei care ratează examenul maturităţii intră în rândurile şomerilor. Potrivit legii se pot înscrie în cel mult 60 de zile pentru a primi ajutorul de şomaj de 250 de lei, acordat pentru o perioadă de şase luni.
Un calcul simplu arată că în situaţia în care numai jumătate dintre cei picaţi în ultimele 2 sesiuni cer şomaj, statul le-ar plăti 5 milioane de lei lunar, ceea ce înseamnă că în şase luni se strâng 30 de milioane de lei, scrie antena3.
Nu vor să înveţe, dar nici nu prea vor să muncească. Ca atare, deşi se folosesc de o parte dintre serviciile publice, nu plătesc asigurări sociale. Deci, statul mai perde încă o dată. Dacă ar avea un salariu mediu, ar plăti lunar la stat contribuţii pentru pensie, sănătate şi şomaj de 1.300 de lei.
Asta înseamnă că bugetul de stat ar fi primit lunar de la cei 41 de mii de picaţi la BAC peste 53 de milioane de lei. Aproximativ 13 milioane de euro. În jumătate de an - 78 de milioane de euro.
Tragem linie şi mai facem un calcul. Doar cei 41 de mii de elevi picaţi la BAC de anul acesta înseamnă o pierdere la bugetul de stat de 384 de milioane de euro. Dacă ne gândim că un spital judeţean, cu peste 400 de paturi, construit de la zero costă 100 de milioane de euro, înseamnă că am fi putut ridica 4 spitale noi. Pierderea ar putea fi de 10 ori mai mare dacă socotim că din 2010 şi până astăzi 300 de mii de absolvenţi de liceu s-au pierdut pe drum.