Bataia de joc a Guvernului la adresa agricultorilor ialomiteni din zona Facaeni-Vladeni, inundata controlat asta-primavara, continua. Proiectul de HG care ar putea fi luat in discutie la urmatoarea sedinta aloca sume derizorii oamenilor ramasi saraci.
Bataia de joc a Guvernului Romaniei la adresa celor peste 1.000 de agricultori ialomiteni din zona Facaeni-Vladeni, ale caror terenuri au fost inundate "strategic" controlat, continua. Dupa ce Jurnalul National a relatat in editia de sambata despre situatia dramatica a acestora, Executivul a dat semne ca ar fi preocupat de situatie. Semne neconvingatoare insa. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat oficial ca agricultorii carora le-au fost inundate terenurile vor primi despagubiri. Mai mult, in dimineata in care ziarul nostru aparea pe tarabe, la ministerul Sulfinei se lucra la o adresa prin care li se raspundea celor afectati, moment amanat mai bine de doua luni. Proiectul de hotarare de guvern care ar putea fi luat in discutie la urmatoarea sedinta aloca sume insignifiante victimelor inundatiilor controlate. Agricultorii sustin ca sumele propuse nu le acopera nici macar cheltuielile de infiintare. Mai mult, legumicultorii care nu au apucat sa-si sadeasca rasadurile in camp au fost uitati, desi au fost nevoiti sa arendeze alte terenuri pentru a-si infiinta culturile. Calamitarea a peste 4.400 de hectare de teren a adus saracia si foametea in Facaeni si Vladeni. Acestor oameni disperati, Guvernul le arunca firimituri. RESTURI. Potrivit proiectului de hotarare de guvern elaborat de Prefectura Ialomita, agricultorii urmeaza sa primeasca sume cuprinse intre 7 milioane de lei pe hectar pentru culturile de lucerna si 23 de milioane de lei pentru hectarul cu legume. Pentru grau au fost alocate 8,8 milioane de lei, iar pentru orz si rapita circa 9 milioane de lei pe hectar. Agricultorii sunt nemultumiti de sumele propuse, mult mai mici decat cele promise initial de ministrul Flutur. In cazul paioaselor, oamenii sustin ca pentru infiintarea unui hectar costurile s-au ridicat la circa 10,8 milioane de lei. Alocarea unor sume mai mici nu numai ca nu le-ar asigura nici un fel de profit, dar i-ar arunca in incapacitate de plata. Multi dintre ei au de achitat imprumuturile catre furnizori, care la randul lor au si ei de achitat creditele aferente importurilor. Legumicultorii sunt si ei nemultumiti. In statisticile Prefecturii Ialomita figureaza doar 8 hectare de legume pentru care se vor achita despagubiri. Comisia de inventariere a prins in situatii doar terenul pe care erau plantate rasadurile, fara a tine cont de suprafetele pe care operatiunea nu se efectuase inca.
SULFINA BARBU CALAMITEAZA LEGEA
|
Dezvaluirile Jurnalului National i-au fortat mana Sulfinei Barbu (foto), care a catadicsit pana la urma sa le raspunda agricultorilor din Balta Ialomitei. Raspunsul ministrului invoca drept baza legala pentru despagubire Legea apelor, dar informeaza ca banii se vor aloca pagubitilor in baza Legii 381/2002 privind acordarea de despagubiri in agricultura in caz de calamitati naturale. Operatiunea despre care vorbeste Sulfina este ilegala, deoarece Legea 381 are prevederi clare, care nu includ si cazul de inundatie controlata. Sunt prevazute expres drept situatii de calamitate seceta prelungita, revarsarile de ape din rauri sau ruperi de baraje, ploi abundente si de lunga durata, temperaturi scazute sub limita biologica de rezistenta a plantelor. In plus, despagubirile, potrivit acestui act normativ, nu se pot acorda decat pentru culturile agricole asigurate. Ori in cazul de fata multi dintre agricultorii pagubiti nu au avut asigurari pentru culturi. Acest punct de vedere este sustinut si de reprezentantii Ministerului Agriculturii, care afirma ca pentru calamitati naturale au existat doua acte normative, respectiv HG 828 si 1006, care au acordat despagubiri si ca inundatiile controlate nu intra sub incidenta legii invocate cu incapatanare de Sulfina Barbu.
|
Citește pe Antena3.ro