x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diabeticii, prădaţi de medici şi farmacişti

Diabeticii, prădaţi de medici şi farmacişti

de Veronica Micu    |    24 Sep 2009   •   00:00
Diabeticii, prădaţi de medici şi farmacişti

O grupare din care fac parte medici, farmacişti şi angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate a reuşit să obţină peste 21 de miliarde de lei, din banii destinaţi cumpărării de insulină pentru diabetici. Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat în acest caz.

Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă în acest caz, după ce programul a înregistrat probleme de finanţare, deşi bugetul a fost mărit cu 25% pentru acest an, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu doar 3%.

9000 de reţete dubioase

Ion Bazac cere retragerea dreptului de a mai prescrie reţete, până la finalul anchetei, în cazul medicului Tiberius Mogoş, citat în raportul MS privind frauda de peste 21 miliarde euro de la programul naţional de diabet. Bazac a mai spus că vrea recuperarea pagubei şi închiderea farmaciei implicate.

Ministerul Sănătăţii a înaintat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o sesizare, însoţită de documente doveditoare pentru continuarea investigaţiilor, care indică o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 miliarde de lei, comisă de un prezumtiv "grup organizat". În urma problemelor de finanţare a programelor naţionale de diabet şi oncologie înregistrate la jumătatea lui 2009, Ministerul Sănătăţii a dispus constituirea unei Comisii de evaluare şi monitorizare a comisiilor comune de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi CNAS, care gestionează cele două programe naţionale.

Verificările Comisiei de evaluare şi monitorizare de până la acest moment indică o fraudă cu o valoare preliminară de peste 21 miliarde lei, care este "aferentă unei singure prezumtive reţele, investigaţiile asupra altor cazuri de fraudare fiind în curs şi doar la început", potrivit raportului comisiei de anchetă.

Primele verificări ale Comisiei comune au relevat multiple nereguli de o gravitate "excepţională" în prescriere în cazul medicului diabetolog Tiberiu Mogoş, din Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că este convins că foarte multe dintre aceste medicamente au fost prescrise numai pe hârtie. "N-au fost eliberate, n-au ajuns niciodată în farmacie. Este doar un circuit scriptic în farmacie. Mai mult de atât, verificările ministerului au arătat că la farmacia respectivă au fost decontate 9.000 de reţete dubioase. Asta înseamnă că este posibil să existe şi alţi medici implicaţi în acest circuit. Este o problemă şi cu cei care se ocupă de validarea acestor reţete, probabil că ar fi trebuit să se sesizeze dacă era decontată o reţetă de un miliard de lei. Eu mă aştept ca toţi cei care sunt implicaţi în reţea, n-am să ezit să o numesc aşa, vor fi sancţionaţi administrativ şi legal", a mai spus ministrul Bazac.

Ministrul a precizat că va modifica contractul cadru, mai ales acum, că are şi motivaţie în urma acestui eveniment. "Orice fel de furnizor, institut medical sau farmacie care intră în contract cu Casa (CNAS - n.r.), dacă a fost demonstrată o frauda în această relaţie, va ajunge să se rezilieze contractul şi timp de cinci ani nu mai are voie să intre în relaţie cu Casa, aşa cum s-a întâmplat şi cu această farmacie", a adăugat Bazac.

Ministrul va extinde ancheta la Iaşi şi Cluj, unde există informaţii că numărul prescrierilor este foarte mare, iar valoarea reţetelor extrem de mare.

"Eu mă aştept de data asta ca toţi cei care sunt implicaţi în reţea şi n-am sa ezit să o numesc aşa, vor fi sancţionaţi atât administrativ cât si legal. Din punctul meu de vedere, la terminarea anchetei am să solicit respectivei unităţi medicale să desfacă contractul de muncă al medicului care a prescris aceste reteţe, urmând ca apoi să sesizăm Colegiul Medicilor pentru tot ce însemnă dreptul de practică. Instituţiile statului îşi vor face datoria şi, mai mult de atât, prejudiciul va fi recuperat", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Bazac a cerut ca medicului Tiberiu Mogoş să îi fie retras dreptul de a mai prescrie reţete până la finalizarea anchetei, spunând că vrea ca paguba să fie recuperată de la cei care au provocat-o, iar farmacia implicată să fie închisă.

"Sumele trebuie recuperate, inclusiv Casa va deveni parte civilă în acest proces. Aceste sume trebuie să fie recuperate pentru pacienţi. Începând cu 2010, în toate programele naţionale derulate de CNAS şi MS se vor face licitaţii naţionale, mecanism ca în UE, achiziţionăm medicamente direct de la producător, la preţul cel mai mic din Europa, un preţ reglementat. Vom solicita ca în preţ să fie incluse costuri de transport, depozitare şi distribuţie", a precizat ministrul Bazac.

Potrivit verificărilor Comisiei comune, medicul Tiberiu Mogoş a prescris două reţete cu medicamente antidiabetice, fiecare în valoare de circa 110.000 de lei, în condiţiile în care tratamentul cu antidiabetice costă în medie 1.195 de lei pentru un pacient pe an, iar prescrierile nu se fac pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Cele două reţete includ fiecare prescrieri de câte 270 de bucăţi de stilouri cu insulină. Potrivit experţilor comisiei, cantitatea prescrisă acoperă tratamentul unui diabetic pe 22 de ani.

În plus, acelaşi medic ar fi prescris peste 600 de reţete pentru tratamente de 90 de zile cu o valoare medie de 3.000 lei, mult peste costul mediu anual al tratamentelor pentru un diabetic.

De asemenea, medicul ar fi prescris lunar doze de 90 de zile de medicaţie specifică aceloraşi pacienţi. Verificarea va fi continuată şi pentru restul de reţete eliberate de acest medic.

Comisia a identificat şi faptul că, în majoritatea cazurilor, reţetele prescrise de medicul din Bucureşti au fost eliberate de aceeşi farmacie, pentru care CASMB a reziliat contractul. Potrivit investigaţiilor, farmacia a înregistrat reţetele acestuia pe numele altui medic.

Pe codul unui singur medic, farmacia a mai înregistrat şi reţetele altor cinci medici diabetologi, încălcând regulile şi reglementările CNAS.



×
Subiecte în articol: observator