x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Die Welt: „Premierul a rezistat doar trei luni”

Die Welt: „Premierul a rezistat doar trei luni”

de Istvan Deak    |    27 Apr 2012   •   16:30
Die Welt: „Premierul a rezistat doar trei luni”

Stirea potrivit careia Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a cazut in urma votului din Parlament pentru motiunea de cenzura introdusa de Opozitie a fost in atentia principalelor publicatii straine.

In Germania, cotidianul Die Welt noteaza ca "Parlamentul Romaniei a inlaturat Guvernul de centru-dreapta. Guvernul a cazut dupa ce Opozitia a depus o motiune de cenzura la adresa sa. Coalitia de centru-dreapta condusa de premierul Mihai Razvan Ungureanu a rezistat doar trei luni. Cu doar sapte luni inainte de alegerile parlamentare, prim-ministrul Romaniei este obligat sa plece. Majoritatea formata din socialisti si liberali a invins'.

Jurnalistii germani nu trec cu vederea un detaliu: "Victoria Opozitiei a fost posibila prin faptul ca in ultimele saptamani mai multi parlamentari PDL au trecut de partea USL. Opozitia ii reproseaza lui Mihai Razvan Ungureanu ca s-a lasat santajat de catre mai multe grupuri de interese pentru banii publici. Schimbarea Guvernului vine tocmai in momentul in care Romania face eforturi pentru a colabora cu FMI si UE pentru a combate efectele crizei economice'.

La randul sau, cotidianul Tageszeitung anunta: "A cazut Guvernul Romaniei. Acuzat ca s-a lasat influentat si santajat de diverse grupuri de interese, Guvernul de centru-dreapta a fost inlaturat de Opozitie. Un alt motiv pentru caderea Guvernului este continuarea politicii de austeritate. Motiunea de cenzura a social-liberarilor a fost sustinuta de 235 de parlamentari, cu patru voturi in plus fata de cate ar fi avut nevoie Opozitia pentru a face motiunea sa treaca. Printre altele, USL a acuzat Guvernul ca imparte banii publici catre fiefurile Puterii pe criterii politice. Alegerile locale din 10 iunie sunt considerate un test pentru alegerile parlamentare din toamna. In plus, Opozitia i-a reprosat lui Ungureanu ca a favorizat politica minoritatilor impusa de partenerul de guvernare, UDMR.'

"Romania este in faliment'
Pentru Sud West Presse si Tagesspiegel, "Guvernul Romaniei a cazut din cauza disensiunilor in jurul politicii de austeritate'.
Frankfurter Allgemeine Zeitung noteaza, la randul sau: "Votul de neincredere duce la caderea Guvernului de centru-dreapta'.
Der Standard observa si analizeaza: "Guvernul cade dupa motiunea de cenzura. Traseismul politic a dus la pierderea majoritatii parlamentare a coalitiei guvernamentale. Uniunea Social-liberala avea nevoie de 231 de voturi, dar a obtinut chiar 235 pentru motiune.

A existat o oarecare incertitudine in momentul numararii voturilor. Ungureanu a lasat sa se inteleaga ca trecerea motiunii de cenzura ar echivala cu un mesaj negativ pentru FMI si creditorii Romaniei. 'Nu ma simt santajabil', a punctat Ungureanu. Caderea Guvernului are loc cu putine saptamani inainte de alegerile locale programate pentru inceputul lunii iunie', scrie Der Standard. Focus Online noteaza, in termeni transanti: "Romania este in faliment. Parlamentul a rasturnat Guvernul si socialistii vor la Putere. Ce se va intampla cu Romania se va decide abia in toamna'.

×