x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dig de dirijare pe "Braţul rău"

Dig de dirijare pe "Braţul rău"

de Alexandru Nastase    |    29 Iun 2007   •   00:00
Dig de dirijare pe "Braţul rău"

Lucrarea hidrotehnică de pe Braţul Bala al Dunării - aval de Călăraşi - ar urma să cuprindă construirea unui dig de dirijare şi a unui prag de fund, precum şi consolidarea malurilor. Planul de fezabilitate a costat 1,6 milioane de euro.

Lucrarea hidrotehnică de pe Braţul Bala al Dunării - aval de Călăraşi - ar urma să cuprindă construirea unui dig de dirijare şi a unui prag de fund, precum şi consolidarea malurilor. Planul de fezabilitate a costat 1,6 milioane de euro.


Proiectul din zona Călăraşi - Braţul Borcea urmează să se realizeze pentru imbunătăţirea traficului naval pe acest sector al Dunării, insă lucrările vor avea un impact negativ asupra mediului. Autorităţile intenţionează să construiască un dig de dirijare de 11 metri inălţime şi un prag de fund cu lungimea de 180 de metri şi inălţimea de 4,43 metri. In plus, se prevede consolidarea malurilor in zona ostrovului Turcescu. Dincolo de foloasele pe care le vor aduce navigaţiei din zonă, toate aceste intervenţii vor afecta intregul fluviu, avertizează experţii organizaţiei ecologiste WWF. "Sunt intervenţii locale, insă ele afectează tot fluviul. In primul rănd vorbim despre sturioni. Vedem ce se intămplă zilele acestea din cauza secetei. Aceeaşi situaţie a fost şi in 2003: ape foarte mici. Dacă se va construi pragul de fund, deasupra lui va mai fi maximum un metru de apă. Cel puţin asta ne arată valorile din 2003 şi de anul acesta. Va fi imposibil pentru sturioni să treacă de lucrarea hidrotehnică in drumul spre locurile unde işi depun icrele", a spus Georg Rast, senior expert hidrolog WWF Germania.

IMPACT DISTRUGĂTOR. In plus, in zonă, malurile Dunării sunt abrupte, locuri in care zeci de specii de păsări cuibăresc. Habitatele vor fi distruse de lucrările planificate de autorităţi. Astfel de zone reprezintă adevărate baraje naturale pentru substanţele toxice care sunt deversate pe tot cursul Dunării. Dacă această zonă va fi distrusă, impactul se va simţi şi in cele trei mari comunităţi umane din aval, Brăila, Galaţi şi Tulcea, care işi iau apa pentru consum din Dunăre. Nu in ultimul rănd, o cantitate mult mai mare de nitriţi şi alte substanţe va ajunge in Marea Neagră, creănd şi acolo probleme biodiversităţii.

Soluţii

WWF a inceput de doi ani o campanie prin care atrage atenţia asupra pericolelor pe care le poate cauza lucrarea hidrotehnică de pe Braţul Bala, insă pănă acum autorităţile nu au făcut decăt să "ia act" de propunerile ecologiştilor. "Aflăm intotdeauna cu intărziere despre mersul lucrurilor. Cerem cu insistenţă transparenţă in acest proiect. Riscăm să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut in vestul Europei, atăt pe fluviile Mainn şi Rin, căt şi pe Dunăre. Incă mai putem salva situaţia, WWF a făcut o serie de propuneri pentru realizarea altor lucrări in zona respectivă. Culmea este că, din evaluările noastre, ceea ce propunem noi implică mai puţine costuri de realizare decăt proiectul activ care este de mentalitate invechită, este antinatură şi anti ceea ce contribuabilii europeni sunt de acord să se construiască pe banii lor.

×
Subiecte în articol: verde!